SONKÁS-SAJTOS CSIGA NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL

SONKÁS-SAJTOS CSIGA NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Sonkás – sajtos csiga Nutrifree mix per pane liszttel


A recept növényi tejjel és zsiradékkal is elkészíthető!


Ebbe a tésztába bármilyen nem édes tölteléket tehetünk. Mehet bele a sonka helyett szalámi, bacon, maradék felvágott vagy akár vegyesen is. A vaj helyett paradicsom szósszal is megkenhetjük, hogy pizzás ízvilágot kapjunk.



A tészta hozzávalói:

250 gr Nutrifree mix per pane
10 gr cukor
3 gr porélesztő ( Haas, Dr.Oetker, Budafoki )
160 gr folyadék, amiből 80 gr víz és 80 gr tej
25 gr vaj
1 db L-es méretű tojás
1 csipet só
rizsliszt a szóráshoz

A töltelék hozzávalói:

50 gr nagyon lágy, kenhető állagú vaj
60-80 gr sonka, csíkokra vágva
50-80 gr reszelt sajt

A tészta elkészítése:

Az élesztőt egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A tészta minden hozzávalóját, a tojást is, a 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő beindul.
Ezután a vaj kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a vajat vékony sugárban csurgatjuk hozzá.
5 perc dagasztás után rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk.
Lágy és ragacsos tésztát kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.

Nagyon kevés liszttel szórjuk meg a felszínét, formáljunk gombócot belőle, tegyük át az olajjal alaposan megkent sütőpapírra, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastag téglalap formára.
Csak akkor szórjuk meg rizsliszttel, ha ragadna a tészta!
Ecset vagy cukrászspakli segítségével kenjük el egyenletesen a tészta felületén a vaj 90%-t.


Szórjuk meg a sonkával, majd a sajttal.


A hosszabbik oldalától indulva próbáljuk minél szorosabban feltekerni.


A tekercsből hullámos élű kés segítségével kb. 2 cm-es darabokat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Hagyjunk helyet köztük, mert nőni fognak. Ha kell, igazgassuk meg a csigákat, hogy formásak legyenek és a maradék vajjal kenjük meg a csigák tetejét.
Szoba hőmérsékleten, huzatmentes helyen 15-20 percig pihentetjük. Azért szoba hőmérsékleten, mert így a sajt alá kent vaj nem fog kiolvadni, ezáltal még puhább-szaftosabb lesz a tészta.



SÉF TIPP:

A hullámos élű kés pengéje érje át a tekercset. Egyik kezünkkel fogjuk meg a tésztát, majd közvetlenül mellette a késsel oda-vissza húzogatva vágjuk le a szeleteket. A kést ne erővel húzzuk, hagyjuk csak szinte saját súlyánál fogva haladni a vágással, mert így nem „nyomjuk agyon” a csigaformát .

Majd 170 fok alsó-felső sütési módozaton 18-20 perc alatt készre sütjük.

Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. Másnap és harmadnap is 20 másodperc mikrózással tökéletes az állaga.