KIFLI NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL

KIFLI NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL
Tags: , , ,

Megosztás

Kifli Nutrifree mix per pane liszttel

Glutén-, tojás- és tejmentes recept




A tészta hozzávalói:


250 g Nutrifree mix per pane
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
210 g langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír vagy olaj
( 2 csipet – só elhagyható, mert gyárilag már tartalmaz )





A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy tepsit vagy fém lábast 2-2.5 deci vízzel az aljába teszünk. Ez a sütés végéig bent marad.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olvasztott kacsazsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk.

A formázásra két lehetőség is van.

Formázás 1:

Vékonyan olajozott sütőpapírra fordítjuk a tésztát. Olajos kézzel vagy gumikesztyűt húzva pár mozdulattal gombóccá formáljuk, majd nyújtófával 3 milliméter vastagságúra, nagyjából 35 cm-es kör alakra nyújtjuk.

Egy kés vagy a pizzavágó segítségével először négybe vágjuk, majd attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk készíteni, a negyedeket tovább felezzük vagy harmadoljuk.

Kiemelünk egy tésztacikket, óvatosan húzzuk meg kézzel, hogy szinte a másfélszeresére nyúljon meg a tészta. Így még hosszúkásabb lesz a formája, a széles talpát egy kicsit összébb is lehet nyomkodni, hogy tömzsibb legyen a feltekert kifli. A vastagabb végétől elkezdjük szorosan! feltekerni. Hagyhatjuk így egyenesen, de adhatunk a tekercsnek egy enyhe „félhold” ívet is.



Formázás 2:

Vékonyan olajozott sütőpapírra fordítjuk a tésztát. Olajos kézzel vagy gumikesztyűt húzva pár mozdulattal gombóccá formáljuk. Mérleg segítségével egyforma gombócokra szedjük, majd kézzel háromszög formára alakítjuk, a nyújtófával a formát megtartva egész vékonyra kb. 2 mm-re nyújtjuk. A széles talpnál szorosan! felhajtjuk, majd középről kifelé sodorva feltekerjük a tésztát.




SÉF TIPP:

A „normál” méretű kiflihez 8 egyenlő részre vágjuk a tésztakört, míg a kisebb croissant ( kroászan ) mérethez a negyedeket tovább harmadoljuk.


SÉF TIPP:

Ügyeljünk rá, hogy úgy fejezzük be a tekerést, hogy a vékony csücsök alulra kerüljön, így a sütés során nem fog kinyílni.



Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket ( akár a tészta alatt lévőt is felhasználhatjuk erre a célra ), ecset segítségével zsiradékkal átkenjük a felületüket, majd az 50 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és 35 percig kelesztjük.

Az idő lejárta után a hőfokszabályzót 200 fokra tekerem. Amíg a sütő 50-ről 200 fokra melegszik, végig bent maradnak a kiflik. Ha elérte a kívánt hőfokot, beállítom a 18-20 perc sütési időt, továbbra is az alsó-felső sütési módozaton hagyva.




Ha kicsi croissant méretű kifliket sütünk ( 12 cikkre vágtuk a tésztát ) a sütési idő 14 perc.

Miután megsültek, egy rácsra tegyük át, a felszínét még forrón, ecset vagy virágokhoz használt spiccelő segítségével kenjünk át-fújjuk be egy kevés vízzel, majd hagyjuk kihűlni.

Tárolás:

Zárható nejlonzacskóban ( zippes uzsis zacskó ) a hűtőben tartom. Fogyasztás előtt 20-30 másodpercre a kenyérpirítóba teszem, így még nem lesz pirítós belőle, de az állaga teljesen felfrissül. Nekünk ez vált be, így 4-5 napig simán ehető bármilyen pékáru. ( kenyér, kifli, zsemle )