KIFLI NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL

KIFLI NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL
Tags: , , ,

Megosztás

Kifli Nutrifree mix per pane liszttel
Glutén-, tojás- és tejmentes recept


250 g Nutrifree mix per pane
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
205 gr langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír vagy olaj







A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy tepsit vagy fém lábast 2-2.5 deci vízzel az aljába teszünk. Ez a sütés végéig bent marad.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olvasztott kacsazsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk.

Vékonyan olajozott sütőpapírra fordítjuk a tésztát. Olajos kézzel vagy gumikesztyűt húzva pár mozdulattal gombóccá formáljuk, majd nyújtófával 3 milliméter vastagságúra, nagyjából 35 cm-es kör alakra nyújtjuk.

Egy kés vagy a pizzavágó segítségével először négybe vágjuk, majd attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk készíteni, a negyedeket tovább felezzük vagy harmadoljuk.



SÉF TIPP:

A “normál” méretű kiflihez 8 egyenlő részre vágjuk a tésztakört, míg a kisebb croissant ( kroászan ) mérethez a negyedeket tovább harmadoljuk.

A negyedeket itt további 3 részre vágtam



Kiemelünk egy tésztacikket, óvatosan húzzuk meg kézzel, hogy szinte a másfélszeresére nyúljon meg a tészta. Így még hosszúkásabb lesz a formája, a széles talpát egy kicsit összébb is lehet nyomkodni, hogy tömzsibb legyen a feltekert kifli. A vastagabb végétől elkezdjük szorosan! feltekerni. Hagyhatjuk így egyenesen, de adhatunk a tekercsnek egy enyhe “félhold” ívet is.
Én inkább “egyenes párti” vagyok, könnyebb megkenni, de elcsomagolni is.


SÉF TIPP:

Ügyeljünk rá, hogy úgy fejezzük be a tekerést, hogy a vékony csücsök alulra kerüljön, így a sütés során nem fog kinyílni.



Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket ( akár a tészta alatt lévőt is felhasználhatjuk erre a célra ), ecset segítségével zsiradékkal átkenjük a felületüket, majd az 50 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és 35 percig kelesztjük.

Az idő lejárta után a hőfokszabályzót 200 fokra tekerem. Amíg a sütő 50-ről 200 fokra melegszik, végig bent maradnak a kiflik. Ha elérte a kívánt hőfokot, beállítom a 18 perc sütési időt, továbbra is az alsó-felső sütési módozaton hagyva.


Ha kicsi croissant méretű kifliket sütünk ( 12 cikkre vágtuk a tésztát ) a sütési idő 14 perc.

Miután megsültek, egy rácsra tegyük át, a felszínét még forrón, ecset segítségével kenjünk át egy kevés vízzel, majd hagyjuk kihűlni.