LÁNGOS GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN ALFA-MIX LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: alfa-mix, gluténmentes, lángos, tejmentes, tojásmentes
Lángos Alfa-Mix lisztkeverékből
Glutén-, tojás-és tejmentes recept
Gyakran kapok olyan visszajelzéseket, hogy az általam kidolgozott recepteket más lisztkeverékkel is sikerrel készítették el. Kíváncsi voltam, hogy valóban 1:1-ben kicserélhetők-e a lisztek, de leginkább, hogy a végeredmény is azonos-e.
Így a választásom az egyik legkönnyebben beszerezhető és egyben az egyik legkedvezőbb árú, magyar gyártású lisztkeverékre esett az Alfa-Mixre.
Az első sütésem, természetesen a kenyér volt . Másodjára viszont a lángost próbáltam ki a saját jól bevált receptem alapján.
A lángos hozzávalói:
250 g Alfa – mix lisztkeverék
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
4 g só
250 gr langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír / olaj
olaj vagy kacsazsír a sütéshez
Tálaláshoz:
só, fokhagyma, tejföl, reszelt sajt
Az elkészítés menete:
A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy tepsit vagy fém lábast 2-2.5 deci vízzel az aljába teszünk.
A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olajat / zsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk a tésztát.
A TÉSZTÁT LÁGYNAK ÉREZHETJÜK, DE NE ADJUNK HOZZÁ LISZTET, MERT PONTOSAN ILYENNEK KELL LENNIE! A KELESZTÉS VÉGÉRE MÁR EGY JOBBAN KEZELHETŐ ÁLLAGOT KAPUNK.
A tésztát olajozott felületre fordítjuk, majd olajos kézzel, mérleg segítségével egyenlő gombócokra osztjuk. Én négy felé vettem. A kiterített szilikonos, enyhén megolajozott sütőpapíron kézzel ellapítjuk, kb.15 cm átmérőjű köralakra formázzuk. A közepét kicsit vékonyabbra, a széleit picit vastagabbra hagyva.
A sütőpapírt a tészta széle mentén elvágjuk, és tésztástól áttesszük a tepsire.
Így egyesével könnyebben mozgathatók, kivehetők a sütéshez. A többi tésztagombócot is a fent leírt módon lapítjuk, formázzuk. Előmelegített sütőbe tesszük és 45 percet kelesztjük.
SÉF TIPP:
Az általam használt sorrend, hogy a megsütött tészta szerkezete levegős, könnyed legyen: a formázás, kelesztés, sütés.
Azért találtam ki a búzalisztestől eltérő módon ezt a menetrendet egyes kelt tésztákhoz ( lángos, fánk ), mivel ezekben a lisztkeverékekben nincsen glutén, így megkelesztve még egyszer átgyúrni felesleges, illetve a kelesztés utáni formázással a tésztában kialakuló légbuborékokat nyomjuk / lapítjuk ki.
Serpenyőben annyi olajat forrósítsunk ( 180 fok ), hogy sülés közben a lángosok ússzanak.
A papír alá nyúlunk és az olajozott tenyerünkbe fordítjuk a tésztát. Próbáljuk egy mozdulattal óvatosan az zsiradékba helyezni, mert viszonylag könnyen szakad.
Pár perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát.
Még melegen tálaljuk. Sózzuk, ízlés szerint fokhagymával, tejföllel, reszelt sajttal kínálhatjuk.
Most pedig jöjjenek a vele kapcsolatos tapasztalatok:
– Az Alfa-mixből készült lángos ízében, illatában is megtévesztésig hasonlít a búzalisztes társához.
– Állagában talán egy hajszálnyival kevésbé levegős, de ez az élvezeti értékét semmiben sem befolyásolja.