LÁNGOS GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN ALFA-MIX LISZTKEVERÉKBŐL

LÁNGOS GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN ALFA-MIX LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , ,

Megosztás

Lángos Alfa-Mix lisztkeverékből

Glutén-, tojás-és tejmentes recept

Gyakran kapok olyan visszajelzéseket, hogy az általam kidolgozott recepteket más lisztkeverékkel is sikerrel készítették el. Kíváncsi voltam, hogy valóban 1:1-ben kicserélhetők-e a lisztek, de leginkább, hogy a végeredmény is azonos-e.
Így a választásom az egyik legkönnyebben beszerezhető és egyben az egyik legkedvezőbb árú, magyar gyártású lisztkeverékre esett az Alfa-Mixre.
Az első sütésem, természetesen a kenyér volt . Másodjára viszont a lángost próbáltam ki a saját jól bevált receptem alapján.

A lángos hozzávalói:

250 g Alfa – mix lisztkeverék
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
4 g só
250 gr langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír / olaj
olaj vagy kacsazsír a sütéshez


Tálaláshoz:
só, fokhagyma, tejföl, reszelt sajtAz elkészítés menete:

A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy tepsit vagy fém lábast 2-2.5 deci vízzel az aljába teszünk.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olajat / zsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk a tésztát.

A TÉSZTÁT LÁGYNAK ÉREZHETJÜK, DE NE ADJUNK HOZZÁ LISZTET, MERT PONTOSAN ILYENNEK KELL LENNIE! A KELESZTÉS VÉGÉRE MÁR EGY JOBBAN KEZELHETŐ ÁLLAGOT KAPUNK.

A tésztát olajozott felületre fordítjuk, majd olajos kézzel, mérleg segítségével egyenlő gombócokra osztjuk. Én négy felé vettem. A kiterített szilikonos, enyhén megolajozott sütőpapíron kézzel ellapítjuk, kb.15 cm átmérőjű köralakra formázzuk. A közepét kicsit vékonyabbra, a széleit picit vastagabbra hagyva.
A sütőpapírt a tészta széle mentén elvágjuk, és tésztástól áttesszük a tepsire.

Így egyesével könnyebben mozgathatók, kivehetők a sütéshez. A többi tésztagombócot is a fent leírt módon lapítjuk, formázzuk. Előmelegített sütőbe tesszük és 45 percet kelesztjük.

SÉF TIPP:

Az általam használt sorrend, hogy a megsütött tészta szerkezete levegős, könnyed legyen: a formázás, kelesztés, sütés.
Azért találtam ki a búzalisztestől eltérő módon ezt a menetrendet egyes kelt tésztákhoz ( lángos, fánk ), mivel ezekben a lisztkeverékekben nincsen glutén, így megkelesztve még egyszer átgyúrni felesleges, illetve a kelesztés utáni formázással a tésztában kialakuló légbuborékokat nyomjuk / lapítjuk ki.Serpenyőben annyi olajat forrósítsunk ( 180 fok ), hogy sülés közben a lángosok ússzanak.
A papír alá nyúlunk és az olajozott tenyerünkbe fordítjuk a tésztát. Próbáljuk egy mozdulattal óvatosan az zsiradékba helyezni, mert viszonylag könnyen szakad.

Pár perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát.

Az első lángoson látszik, hogy a megkelt tésztát valóban érdemes minél kevesebb mozdulattal az olajba helyezni, mert könnyen szakad.


Még melegen tálaljuk. Sózzuk, ízlés szerint fokhagymával, tejföllel, reszelt sajttal kínálhatjuk.

Most pedig jöjjenek a vele kapcsolatos tapasztalatok:
– Az Alfa-mixből készült lángos ízében, illatában is megtévesztésig hasonlít a búzalisztes társához.
– Állagában talán egy hajszálnyival kevésbé levegős, de ez az élvezeti értékét semmiben sem befolyásolja.