FORMÁBAN SÜTÖTT KENYÉR ALFA-MIX LISZTKEVERÉKBŐL

FORMÁBAN SÜTÖTT KENYÉR ALFA-MIX LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , ,

Megosztás

Formában sütött kenyér Alfa-mix lisztkeverékből

Glutén-, tej- és tojásmentes recept


Gyakran kapok olyan visszajelzéseket, hogy az általam kidolgozott recepteket más lisztkeverékkel is sikerrel készítették el. Kíváncsi voltam, hogy valóban 1:1-ben kicserélhetők-e a lisztek, de leginkább, hogy a végeredmény is azonos-e.
Így a választásom az egyik legkönnyebben beszerezhető és egyben az egyik legkedvezőbb árú, magyar gyártású lisztkeverékre esett az Alfa-Mixre.
Mi más is lehetett volna az első, amit megsütöttem belőle, mint a KENYÉR.
A már jól ismert, „Kenyér jénaiban sütve Nutrifree mix per pane lisztkeverékből” receptemet használtam hozzá lépésről lépésre.

A kenyértészta hozzávalói:

250 g Alfa – mix lisztkeverék
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
4 g só
250 gr langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír / olaj

Az elkészítés menete_

A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy tepsit vagy fém lábast 2.5 deci vízzel az aljába teszünk. Ez a sütés végéig bent marad.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olvasztott kacsazsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk a tésztát.

Enyhén lisztezett deszkára fordítjuk és bőven olajozott kézzel gombócot formázunk.
( Ha tapad-ragad a tészta, akkor olajozzuk be újra a kezünket és a tészta felületét is, de NE TEGYÜNK hozzá több lisztet. Ez a lágy, de még formázható tészta biztosítja, hogy sütés után is puha, a búzaliszteshez nagyon hasonló legyen az állaga. )

Sütőpapírral bélelt tűzálló üvegtálba vagy fém kenyérsütő formába tesszük. Használhatunk szilikon sütőformát is, azt nem kell kibélelni, mehet bele közvetlenül a tészta.
A jénai nagyjából 1 liter űrtartalmú legyen, lehet kerek és téglalap formájú is. Ha nagyobb formát használunk, elterülhet a tészta és nem lesz meg a kenyér kellő magassága.
A szilikonos forma belső méretei 10 x 24 cm.

SÉF TIPP:

Tűzálló üvegtál esetén olyat válasszunk, aminek az alja és az oldala megközelítőleg egyforma vastagságú. Ha sokkal vastagabb alul, az befolyással van a kelesztésre és a sülésre is, mivel jobban zárja a hőt, így kevésbé kelhet meg a tészta és sütés után “szalonnás” is maradhat.

A tetejét bevágjuk, megszórhatjuk magokkal is, amit nagyon enyhén az ujjainkkal vagy ecsettel rányomkodhatunk ( szezám, tökmag, mák ) és még egyszer “átpamacsolhatjuk” olajjal a tetejét, hogy erőteljesebb barnás színe legyen sütés után.



Az előmelegített sütőben kelesztjük  45 percet,

majd a tésztát bent hagyva, továbbra is alsó-felső sütési módozaton, feltekerjük a hőmérsékletet 200 fokra.  Miután elérte a kellő hőfokot onnantól számított 20 percig sütjük, majd 180 fokra visszatekerve a hőmérsékletet még további 20 percig hagyjuk a sütőben.

Se a kelesztés, se a sütés alatt NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta “megfázhat” és összeeshet!

A sütőből kivéve kifordítjuk a tálból és rácsra tesszük, a tetejét még tűzforrón minimális vízzel kenjük át ecset segítségével és így hagyjuk kihűlni és csak ezután vágjuk fel.


Most, hogy elkészült a kenyér, sőt meg is kóstoltam, jöjjenek a vele kapcsolatos a tapasztalatok:
– Szép nagyra nőtt a sütőben 50 fokon kelesztve. A 2×20 perc alatt tökéletesen átsült, szép színe lett. Felvágva látszik, hogy van egy vékony, ropogós héj a tetején, míg a bélszerkezet levegős, puha.
– Az egyetlen hiányérzetem, hogy sem az íze, sem az illata nem egy frissen sült kenyérre emlékeztet.
– A 25 dkg lisztből készült kenyér nálunk 4-5 nap alatt fogy el. Még így több nap után is, pár másodperces pirítást követően élvezhető.