SVÁJCI ROLÁD GYÜMÖLCSÖS TIRAMISU KRÉMMEL
Tags: kakaós piskóta, mascarpone krém, piskóta gluténmentesen, piskótatekercs, rizsliszt, rizslisztes kakaós piskóta, svájci rolád
Svájci rolád gyümölcsös Tiramisu krémmel
Kakaós piskótatekercs hozzávalói
32 x 42cm tepsi
40 g rizsliszt
40 g kakaópor
100 g kristálycukor
5 g vaj
4 db L-es tojás ( 60-65g )
A piskóta elkészítése:
A tojásokat a cukorral gép segítségével sűrű habbá verjük (min 5 perc).
Rászitáljuk a rizsliszttel elkevert kakaót, majd lazán beleforgatjuk.
A tepsibe rakott szilikonos sütőpapírt vajjal megkenjük ( sokkal egyszerűbb lesz a már megsült piskótáról lehúzni ) és a tésztát eloszlatjuk rajta egyenletesen. 150’c-on alsó-felső sütési módozaton 15 percig sütjük (sütőfüggő, tehát tűpróba!!). A sütőből kivéve papírral együtt még melegen, szorosan feltekerjük és hagyjuk kihűlni.
Tiramisu krém hozzávalói
500 g Mascarpone
4 db L-es méretű tojás
130 g cukor
20 g vaníliás cukor vagy kivonat
10 g zselatin fix
200 g gyümölcs
( bármilyen bogyós gyümölcs lehet: eper, málna, áfonya, meggy stb. )
A krém elkészítése:
Vízgőz fölött időnként megkeverve 75 Celsius fokig melegítjük a tojásokkal összekevert cukrot. Majd gépi habverő segítségével kihűlésig habosítjuk. Hozzáadjuk a vaníliás cukorral kikevert mascarponét, a zselatin fixet és egynemű krémmé keverjük.
( A vízgőz fölötti melegítéssel a tojásokban esetlegesen lévő kórokozókat elpusztítjuk, illetve nagyon krémes, habos állagot kapunk )
A rolád összeállítása:
Kitekerjük a kihűlt piskótát és a papírt óvatosan lehúzzuk róla. A tésztán eloszlatjuk egyenletesen a krémet
Elrendezzük rajta a gyümölcsöt. A papír segítségével visszatekerjük, majd légmentesen becsomagolva hűtőben legalább 2 órát dermesztjük.
Vághatjuk rézsutosan cikkekre vagy normál karikákra is. Én most az előbbit választottam.