VIKTÓRIA PISKÓTA RIZSLISZTBŐL, GYÜMÖLCCSEL GLUTÉNMENTESEN
![VIKTÓRIA PISKÓTA RIZSLISZTBŐL, GYÜMÖLCCSEL GLUTÉNMENTESEN](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/05/Viktoria-piskota-26.jpg)
Viktória piskóta rizslisztből, gyümölccsel gluténmentesen
A recept kókuszzsírral is működik, így nem csak glutén, de TEJMENTES is lesz!
Kb. 10 adag
29 x 22 x 5 cm-es tepsi vagy 22 cm-es tortaforma
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/05/Viktoria-piskota-5.jpg)
Bár a tészta a nevét egy királynőről kapta, mégis nagyon egyszerű összeállítani és gluténmentesen rizslisztből is megsüthető.
– nem kell szétválasztani a tojásokat
– nem kell habbá verni a tojásfehérjét
– csak összekeverünk mindent és már mehetett is a sütőbe
Ez a tészta tökéletesen alkalmas arra, hogy gyümölcsöt is tegyünk bele ( potyogtatós süti ).
A Viktória piskóta alap receptje:
Ahány gramm tojás, annyi gramm szoba hőmérsékletű vaj, cukor és rizsliszt, valamint tojásonként 2 g sütőpor.
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2021/08/Viktoria-piskota-24.jpg)
Hozzávalók:
4 db L-es méretű 60-65 gr-os tojás ( összesen 260 g )
260 g vaj vagy kókuszzsír ( tejmentesen )
260 g cukor
260 g rizsliszt
8 g sütőpor
250-260 gramm friss gyümölcs
( készítettem már eperrel, málnával és áfonyával is )
2 literes tálban a vajat a kristálycukorral habosra keverjük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Hozzáadjuk az egész tojásokat, a sütőport és homogén állagúra keverjük, majd a lisztet lazán beleforgatjuk.
Szilikonos sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe öntjük a masszát.
Ha gyümölccsel szeretnénk készíteni, akkor a friss, megmosott gyümölcsöt csak potyogtassuk bele.
Ha mirelit vagy fagyasztott, akkor olvasszuk ki és csepegtessük le felhasználás előtt.
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2021/08/Viktoria-piskota-20.jpg)
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/05/Viktoria-piskota-2.jpg)
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2021/08/Viktoria-piskota-19.jpg)
140 – 150 fokos sütőben alsó-felső sütési módozaton 65 – 70 percig sütjük ( tűpróba ). A sütőből kivéve a sütőformában hagyjuk kihűlni.
Ha a sütőformánk a megadottaktól eltérő, akkor a sütési idő is változni fog ( tűpróba! ).
SÉF TIPP: A tűpróbát a nevével ellentétben hurkapálcával vagy fogpiszkálóval végezzük, mert sokkal pontosabban megmutatja, hogy készre sült-e már a tészta. Míg a fémtűre már a 90%-ban megsült tészta sem ragad rá és késznek gondolhatjuk, addig a fa alapú pálca érdes felülete csak akkor marad tiszta, ha valóban nem nyers már a piskóta.
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/05/Viktoria-piskota-3-300x232.jpg)
Majd a tepsiből borítsuk ki fejjel lefelé, vegyük le a papírt, fordítsuk vissza és szeleteljük fel tetszőleges formára.
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2022/05/Viktoria-piskota-21.jpg)
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2021/08/Viktoria-piskota-meggy-4.jpg)