SÓLET GLUTÉNMENTESEN

SÓLET GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Sólet gluténmentesen

10 adag

Az eredeti sólet sűrítőanyaga a gersli ( árpagyöngy ), azonban ez glutént tartalmaz. Így én helyette rizst használtam. A tányér szélén a „macesz” imitáció szárazon pirított rizstésztalap. A többi alapanyag autentikus, amit a zsidó konyha is használ az ételhez.Hozzávalók:

500 g fehér bab ( kiválogatva, megmosva )
500 g tarka vagy vörös bab ( kiválogatva, megmosva )
400 g vöröshagyma
500 g füstölt libacomb vagy mell
( ha nagyon száraz és sós, érdemes 1 éjszakára vízbe beáztatni )
1500 g marhaszegy vagy 2000 g marha oldalas
5 g fűszerpaprika
50 g libazsír
50 g kerek szemű ( Arborio ) rizs
nagyjából 2 liter víz
1 db kicsi száraz erős paprika

a marhahús pácolásához: 50 g só és 20 g fokhagymaSÉF TIPP 1: Az ételt sózni nem kell, megteszi helyettünk a füstölt liba és a marha hús.

SÉF TIPP 2: A babot nem szabad beáztatni, mert akkor mire a hús megpuhul, a bab teljesen szétfőhet.


A marhahúst sóval, zúzott fokhagymával bedörzsöljük és légmentesen lezárva 24 órára a hűtőbe tesszük. Főzés előtt lemossuk.

7-8 literes sütésálló lábasban a felhevített libazsíron az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, rászórjuk a fűszerpaprikát, majd a kiválogatott, megmosott babot is.
Felengedjük nagyjából 2 liter vízzel, de legalább annyival, hogy ellepje. Beletesszük a füstölt libát és a marhaszegyet. Felforraljuk, majd fedővel lefedve a 140 fokos sütőbe tesszük.
Amikor az összetevők már szinte puhák ( 2 – 2.5 óra múlva ), óvatosan hozzákeverjük a megmosott rizst és még fél órára vagy amíg a bab és a hús is meg nem puhul visszatesszük a sütőbe.

Mikor az étel elkészült, kivesszük a sütőből a lábast, 10 percig pihentetjük. A húsokat kiszedjük, felszeleteljük és tálaljuk.
Én 8 perces főtt tojást is szoktam készíteni hozzá.