BRASSÓI „HALTEPERTŐ” GLUTÉNMENTESEN
Brassói „haltepertő” gluténmentesen
5 adag
A haltepertő nevével ellentétben nem a hal zsírjából készül, csak és kizárólag a kis kockára felvágott, a tepertőre emlékeztető formájáról kapta a nevét.
Készülhet harcsából vagy pontyból is. Utóbbinál fontos, hogy ne patkóból, hanem filéből készítsük, mert beirdalva szálkamentes lesz a húsa.
Nálunk nagy kedvenc és a karácsonyi ételek egyik „kötelező” eleme.
1 kg ponty- vagy harcsafilé bőr nélkül
20 g só
6 g kb. 3 gerezd fokhagyma
1 g őrölt bors
1 g csípős fűszerpaprika
1 kg burgonya
500 g vörös vagy póréhagyma
50 g burgonyakeményítő
100 g rizsliszt
30 g fűszerpaprika
550 g libazsír vagy étolaj
A hal előkészítése:
A pontyfiléket kereszt irányban sűrűn beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen a húst.
Beirdalás: A bőrével lefelé, kereszt irányba fektetjük a filét a deszkára, majd sűrűn, 2-3 milliméterenként bevágjuk a halhúst úgy, hogy közben érezzük, amint a szálkákat átvágjuk, de a bőrt nem. Így egyben tartjuk a halfilét.
Majd nagyobb, kb. 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk. Ha harcsából készítjük, azt nem kell beirdalni, de fontos, hogy a bőrét eltávolítsuk, majd ezután kell kockákra vágni.
Sóval, borssal, az erős paprikával és a zúzott fokhagymával óvatosan összeforgatjuk, majd minimum 2 óra hosszára a folpackkal légmentesen lezárva a hűtőbe tesszük.
A burgonyát héjában feltesszük főni, amint felforrt, azonnal lezárjuk és a levében hagyjuk kihűlni. Meghámozzuk és 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk és a keményítőben megforgatjuk.
A burgonyát:
- tapadásmentes serpenyőben 50 ml zsiradékon, enyhén sózva készre sütjük vagy
- tepsiben, 50 ml zsiradékkal meglocsolva, 200 fokos sütőben is készíthetjük
A hagymakarikák:
Serpenyőben 400 ml zsiradékot felhevítünk közepes hőmérsékletre és a hagymakarikákat ebben világos – aranysárgára sütjük. Papírtörlővel bélelt tepsibe szedjük ki, így a felesleges olajat rögtön fel is itatjuk róla.
A 100 g rizslisztet a 30 g fűszerpaprikával összekeverjük és a halhúst beleforgatjuk. Serpenyőben 50 – 100 g zsiradékot melegítünk és ebben készre sütjük.
Tálalásnál két lehetőség is van:
- az egyik, hogy a krumplit és a halat összeforgatjuk anélkül, hogy összetörnénk, majd a tetejét a sült hagymával megszórjuk
- a másik változatban alulra a sült krumplit tesszük, rá a halat, majd a hagymát.
Roquefort ( rokfort ) sajtos fejes salátát kínálhatunk mellé.