ARANYGALUSKA GLUTÉNMENTESEN SCHAR MIX B LISZTKEVERÉKKEL MAZSOLA BOROS SODÓVAL

ARANYGALUSKA GLUTÉNMENTESEN SCHAR MIX B LISZTKEVERÉKKEL MAZSOLA BOROS SODÓVAL
Tags: , , , , ,

Megosztás

Aranygaluska gluténmentesen Schar mix B lisztkeverékkel  Mazsola boros sodóval

A recept növényi tejjel és növényi zsiradékkal / margarinnal is ugyan ezekkel az arányokkal elkészíthető

Az aranygaluskát mindenki szereti nálunk a családban. Sokan talán nem ismerik, mivel nem tipikusan cukrászdai sütemény. Első sorban éttermek süteménykínálatában található meg, mint “éttermi meleg tészta”. A vanília mártás vagy a borsodó kötelező kísérője, nélküle csak egy “diós bukta” lenne. Nálam a kelt tészták TOP 3-ban benne van!
Így csak természetes, hogy gluténmentesen is van hozzá receptem!
A tészta:

500 g Schar mix B
110 g cukor
7 g porélesztő
220 ml tej
100 ml langyos víz
50 + 250 g vaj
2 tojás+ 1 tojás a kenéshez


A tepsit kikenni:

10 g vaj
50 g barna cukor

“Töltelék”:

dió 300 g
cukor 200 g

A „töltelék” előkészítése:

A cukrot világos-aranysárgára karamellizáljuk, majd beleforgatjuk a durvára darált diót. A tűzről levéve sütőpapírra terítjük és hűlni hagyjuk. A cukortól összetapadt diót nyújtófa segítségével apró darabokra zúzzuk.

A tészta elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk 100 g cukorral. 40 fokos sütőbe tesszük az élesztős keveréket és a lisztet is, hogy minden elem egyforma langyos legyen, valamint egy tálkában, a 2 darab feltört tojást is. Az 50 g vajat szintén meglangyosítjuk, hogy felolvadjon.
Miután az élesztő kissé megindul, egy keverőtálba egybeöntjük az összes alkotóelemet, majd legalább 5 percig, nagyon alaposan kidagasztjuk gép segítségével közepes-magas sebességfokozaton.
Rizslisztezett nyújtódeszkára borítjuk és  kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. A tésztából rizslisztezett pohárral félköröket szaggatunk.

A tepsit egy ecset segítségével vékonyan kivajazzuk, majd barna cukorral vékonyan, egyenletesen bevonjuk a tepsi alját és a falát, mint amikor kilisztezzük, csak most a cukorral tesszük ezt. ( a tepsi mérete nálam 20 x 30 cm )

Felolvasztjuk a maradék 250 g vajat és a kiszaggatott galuskákat beleforgatjuk, majd lazán egymás mellé rakunk egy réteget a tepsi aljára. A diót egyenletesen rámorzsoljuk. A tetejére újabb réteg vajban megforgatott tészta kerül. 1 tojás sárgáját kikeverünk és a tetejét ezzel kenjük le.


40 fokos sütőben minimum 50 percig kelesztjük, de legalább amíg a duplájára nő. Majd feltekerjük a hőfokot és miután elérte a 160 fokot, onnantól számított kb. 40-50 percig sütjük alsó-felső sütési módozaton.


Bor sodó

500 ml tej
250 ml habtejszín
250 ml fehér, édes bor ( desszert bor )
5 db L-es tojás
150 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor

A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd felöntjük a tejjel, a borral és a habtejszínnel. Takarék lángon 85 fokig melegítjük, habverővel folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. ( max. 85 fokig , különben kicsapódik és szétesik!!! )


SÉF TIPP 1: Ha felhasználás előtt a bort felforraljuk, úgy az alkoholtartalma távozik, csak az íz marad.

SÉF TIPP 2: Ha vörös bort használunk, az megszínezheti a sodót és hasonlóan szürkés színe lesz, mint ennek a Mazsola borral készültnek.