PARAJFŐZELÉK GLUTÉNMENTESEN

PARAJFŐZELÉK GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , ,

Megosztás

Parajfőzelék gluténmentesen



Spenót vagy parajfőzelék ( már a neve sem jó 🙂 paraj!? ) elég megosztó étel. Van, aki szereti, van, aki nem. Nálunk gyakran készül, főleg, ha friss leveleket tudok venni. Főzelékként vagy tésztával összekeverve köretként, szerintem még az is megeszi, aki annyira nincs oda érte.

A bejegyzésben 2 recept is megtalálható, mivel a friss parajból és a mirelitből másként készítem a főzeléket.

Ha friss spenótból készítjük

5adag

600 g friss paraj
1 l tej
50 g vaj
250 ml habtejszín
100 g vöröshagyma
8 g fokhagyma ( 3-4 gerezd )
60 g rizsliszt
15 g só


Vajon a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, rátesszük a megtisztított és vékony csíkokra vágott parajleveleket. Fedő alatt pároljuk. Mikor összeesik, felöntjük tejjel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a sót.
A tejszínt a rizsliszttel csomómentesre keverjük egy tálban ( habarás ). Amikor a hozzáadott tejjel felforr a paraj, akkor félrehúzzuk a tűzhelyről és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejszínes habarást. A tűzhelyre visszatesszük és kevergetve, az újraforrástól számított 1 percig főzzük.
Így alaposan kiforralva nem fog visszahígulni a főzelékünk.




Ha mirelitből készítjük

5adag


900 g mirelit paraj (2 zacskó)
50 g vaj
100 g vöröshagyma
50 g rizsliszt
4 dl tej/tejszín
9 g só
8 g fokhagyma


3 literes lábasban felolvasztjuk a vajat, ebben megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk a rizsliszttel és alaposan összekeverjük.
Hozzáadjuk a kiolvasztott parajkrémet, amivel szintén összekeverjük. Sózzuk, a fokhagymát belereszeljük, majd tejszínnel/tejjel felengedjük. Besűrűsödésig forraljuk.
Ha még krémesebb állagot szeretnénk, akkor botmixerrel pürésíthetjük.