RÉPATORTA GLUTÉNMENTESEN RIZSLISZTBŐL

RÉPATORTA GLUTÉNMENTESEN RIZSLISZTBŐL
Tags: , , , ,

Megosztás

Répatorta gluténmentesen rizslisztből

Jó pár éve, hogy először rávettük magunkat, hogy megsüssük. Azóta a leggyakrabban készített gluténmentes sütink lett a Répatorta.
Sütöttük már mindenhogy és mindenkor is. Kerek tortaformában vagy négyszögesítve, nőnapra, születésnapra.

Sokan idegenkedhetnek tőle, mert nehéz elvonatkoztatniuk a finom főzeléktől és a levesben főtt sárgarépától. Pedig a répa íze nem érződik, viszont a tészta finom, puha, szaftos.
Ezért az első alkalom, amikor elkészíti valaki ezt a gluténmentes receptemet, bizalmi kérdés is, hogy elhiszi-e nekem, hogy ez valóban olyan jó, mint amilyennek kinéz.


A tészta hozzávalói:

300 g tisztított sárgarépa
300 g rizsliszt
250 g vaj
250 g barna cukor
1 csomag sütőpor
4 db tojás
1 g őrölt fahéj

A krém hozzávalói:

500 g mascarpone
500 ml habtejszín
150 g cukor
1/2 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héj
10 ml rumaroma
10 g vaníliás cukor vagy 10 ml vanília aroma
20 g ( 1 zacskó ) zselatin fix habfixáló



Répamorzsa a díszítéshez

Valójában a Gajar halva ( ejtsd: gadzsar halva ) egy indiai-pakisztáni édesség, amit csak úgy magában esznek desszertként. Anthony Bourdain séftől láttam-hallottam róla először és rögtön kipróbáltam itthon. Szerintem tökéletes kiegészítője a krémes répatortának, de túrógombóchoz vagy fagylalthoz is passzol, mert ez tulajdonképpen egy lisztmentes szuper finom édes-vajas morzsa.

1.5 kg sárgarépa
25 dkg cukor
10 dkg vaj: kis lábosban addig melegítjük, amíg a víz el nem párolog belőle
15 dkg zsíros tejpor

A répamorzsa elkészítése:

A lereszelt / darált sárgarépának kézzel kicsavarjuk a levét és egy lábasban egyharmadára pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a tisztított vajat. Addig pirítjuk folyamatos keverés mellett, amíg gőzölög ( az összes víz el nem párolog). Hozzáadjuk gyors keverés mellett a tejport és lehúzzuk a tűzről. Ha esetleg összeáll, miután kihűlt késes darálóval vagy botmixerrel tegyük morzsalékossá az állagát.


A krém elkészítése:

A mascarpone krémet a cukorral, a vaníliás cukorral, a rumaromával, a citrom- és a narancs héjával kikeverjük. A habtejszínből a zselatin fixszel kemény habot verünk, majd a mascarponéhoz forgatjuk óvatosan.

A tészta elkészítése:

Az olvasztott vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a finomra reszelt sárgarépát, a lisztet, a sütőport és a fahéjat.

A magas falú tepsibe szilikonos sütőpapírt fektetünk, vékonyan lekenjük vajjal, majd a masszát beleöntjük, egyenletesen eloszlatjuk és 150 fokon alsó-felső sütési módozaton tűpróbáig sütjük.

Ha tortakarikát használnánk, úgy ez a mennyiség a 23 cm átmérőjű formához elég.
Én a sütőhöz tartozó 30 x 40 cm-es tepsiben sütöttem a tésztát, amit a kihűlés után félbe vágva 2 db 20 x 30 cm-es lapot kaptam.
Ebben a nagy méretű tepsiben, szétterítve volt 35 perc a sütési idő, a 23 cm tortakarikában nekem 55 perc alatt sült meg.
Hurkapálcával vagy fa fogpiszkálóval végezzünk tűpróbát!
A krémmel egy széltében-hosszában is változtatható méretű tortakeretben állítottam össze.

Összeállítás:

A kihűlt tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd hosszában félbe vágjuk. Az egyik tésztalapot visszatesszük a sütőformánkba, a krém kétharmadát egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd a másik tésztalappal befedjük. Légmentesen zárjuk le folpackkal és 3-4 órahosszára tegyük a hűtőbe, hogy a krém megdermedhessen.

Amikor letelt az idő, vegyük ki a hűtőből. Ha tepsiben állítottuk össze, borítsunk rá egy, a tésztával megegyező méretű süteményes tálat és hirtelen mozdulattal fordítsuk ki rá a sütit. A tortakarikából is tegyük át egy lapos tálra.
Kezdhetjük a díszítést.
A félretett krém kb. felével simítsuk be vékonyan a torta minden oldalát, majd szórjuk meg a répamorzsával. A tetejét habzsák segítségével a maradék krémmel díszíthetjük. Végül cukrot olvasztottam, amit két sütőpapír közé csöppentve egy evőkanál segítségével kicsi korongokká lapítottam. Ezeket a kis „arany tallérokat” állítottam a krémrózsákba.

A négyszögesített tortámat 5 x 5 cm-es kockákra vágva kínáltam.