LENCSE FŐZELÉK GLUTÉNMENTESEN

LENCSE FŐZELÉK GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , ,

Megosztás

Lencse főzelék gluténmentesen

10 adag

500 g lencse
1 dl olaj / kacsazsír
50 g cukor
20 g só ( asztali )
3 dl tejföl
60 g rizsliszt
40 g mustár
2 db babérlevél
15 dkg vöröshagyma
citromlé-ecet

A lencsét kiválogatjuk, beáztatjuk hideg vízbe 10 percre, hogy a rátapadt szennyeződések fellazuljanak. Folyó vízzel alaposan lemossuk.
Egy legalább 3 literes fazékban az olajat és a cukrot világos!! színűre karamellizáljuk, majd az apróra vágott vörös hagymával 1 percig pirítjuk
a tűzről levéve. Ráöntjük a leszűrt lencsét, sózzuk, 2,5 liter vízzel és a babérlevéllel puhára főzzük fedő alatt takarék lángon.
Elkészítjük a habarást:
1 literes tálban a tejfölt a rizsliszttel habverő segítségével csomómentesre keverjük, majd hozzáadunk 3 dl vizet valamint
3 dl-t a lencse főzőlevéből is. A lencsét lehúzva a tűzről állandó keverés mellet besűrítjük a habarással. Hozzáadjuk a mustárt is és az újraforrástól számított még 3 percig forraljuk.
Pikánsabbá tehetjük citromlével vagy ecettel, ezt kóstolás után a mustárral egyidőben tegyük bele.

SÉF TIPP 1:
Sokszor olvasom, hogy az ételek miután kihűltek visszahígulnak. Ez annak a következménye, hogy a besűrítés után nem lett kiforralva az étel. Kiforralás annyit jelent: a habarás / rántás hozzáadása után az újbóli felforrástól számított 1-3 percig bugyogva forraljuk még az ételt folyamatos kevergetés mellett.
Tapasztalatom szerint még az edény fajtája is befolyásolhatja a visszahígulást, mert a tapadásmentes bevonattal ellátott edényben ( teflon, kerámia, stb. ) minden „óvintézkedés” ellenére is megtörténhet, hogy „bepisil”. Mivel étteremben, búzaliszttel sűrített ételeknél is előfordult a hosszas melegen tartás hatására, erre a jelenségre a bepisilt „szakmai kifejezést” használtuk.

SÉF TIPP 2:
Aki keményítőt használ sűrítésre, jó ha tudja, hogy nem mindegyik növényi tejet lehet vele besűríteni.