LENCSEFŐZELÉK GLUTÉNMENTESEN

LENCSEFŐZELÉK GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , ,

Lencsefőzelék gluténmentesen

10 adag


Azt mondják a babona szerint lencsét kell enni új évkor valamilyen formában. Nálunk a főzelék a nyerő. Ahogy én készítem: a babérlevél, a hagyma mellé só, cukor, mustár, citromlé és tejföl is kerül.

Jöjjön egy kis „lencse kisokos”:
A lencse gluténmentes, de csomagoláskor „szennyeződhet”, ami azt jelenti, hogy keveredhetnek közé oda nem illő magok, gabonaszemek.
Minden esetben az első lépés, hogy átválogatjuk, áztassuk be és mossuk le alaposan, ezt követően használjuk fel.
A receptben szereplő tejföl növényi tejföllel helyettesíthető!


Lencsefőzelék gluténmentesen



Hozzávalók:

500 g lencse
1 dl olaj / kacsazsír
50 g cukor
20 g só
3 dl tejföl
60 g rizsliszt
40 g mustár
2 db babérlevél
15 dkg vöröshagyma
citromlé-ecet


A lencsét kiválogatjuk, beáztatjuk hideg vízbe 10 percre, hogy a rátapadt szennyeződések fellazuljanak. Folyó vízzel alaposan lemossuk.

Egy legalább 3 literes fazékban az olajat és a cukrot világos!! színűre karamellizáljuk, majd az apróra vágott vörös hagymával 1 percig pirítjuk a tűzről levéve. Ráöntjük a leszűrt lencsét, sózzuk, 2,5 liter vízzel és a babérlevéllel puhára főzzük fedő alatt takarék lángon.
Elkészítjük a habarást:

1 literes tálban a tejfölt a rizsliszttel habverő segítségével csomómentesre keverjük, majd hozzáadunk 3 dl vizet, valamint 3 dl-t a lencse főzőlevéből is.

A lencsét lehúzva a tűzről állandó keverés mellet besűrítjük a habarással. Hozzáadjuk a mustárt és az újraforrástól számított még 3 percig forraljuk.
Pikánsabbá tehetjük citromlével vagy ecettel, ezt kóstolás után a mustárral egyidőben tegyük bele.

SÉF TIPP 1:

Sokszor olvasom, hogy az ételek miután kihűltek visszahígulnak. Ez annak a következménye, hogy a besűrítés után nem lett kiforralva az étel. Kiforralás annyit jelent: a habarás / rántás hozzáadása után az újbóli felforrástól számított 1-3 percig bugyogva forraljuk még az ételt folyamatos kevergetés mellett.
Tapasztalatom szerint még az edény fajtája is befolyásolhatja a visszahígulást, mert a tapadásmentes bevonattal ellátott edényben ( teflon, kerámia, stb. ) minden „óvintézkedés” ellenére is megtörténhet, hogy „bepisil”. Mivel étteremben, búzaliszttel sűrített ételeknél is előfordult a hosszas melegen tartás hatására, erre a jelenségre a bepisilt „szakmai kifejezést” használtuk.

SÉF TIPP 2:

Aki keményítőt használ sűrítésre, jó ha tudja, hogy nem mindegyik növényi tejet lehet vele besűríteni.