DIÓTORTA FEHÉR CSOKIKRÉMMEL GLUTÉNMENTESEN

DIÓTORTA FEHÉR CSOKIKRÉMMEL GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , ,

Megosztás

Diótorta fehér csokikrémmel gluténmentesen




A torta elkészítését a krémmel kezdjük.

Fehér csoki krém
750 ml habtejszín
400 g fehér csoki

250 g darált dió
10 ml vanília kivonat



A habtejszínt forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük és egy tálban az apróra tört fehér csokoládéra csorgatjuk folyamatos keverés mellett. A csoki felolvadása után is még 2 percig kevergetjük. Szoba hőmérsékletűre hűtjük, majd folpackkal lezárva minimum 12 órára a hűtőszekrénybe tesszük.



Diós piskóta
22 cm átmérőjű tortakarikához

6 db L-es méretű ( 60-65 g ) tojás
120 g cukor
120 g rizsliszt
30 g finomra darált dió




A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral ( amíg a cukor el nem olvad ). A rizslisztet hozzászitáljuk a dióhoz és hozzáadjuk a tojásos cukorhoz. Csomómentesre keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk a lisztes masszába, úgy hogy a hab ne törjön össze. Magas falú tepsit / tortakarikát kivajazzuk, az aljába sütőpapírt terítünk, majd ezt a papírt is megkenjük vajjal. Beleöntjük a tésztát és 150 fokos előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módozaton készre sütjük, kb. 50 perc, de mindenképpen végezzünk tűpróbát.

SÉF TIPP: A tűpróbát a nevével ellentétben hurkapálcával vagy fogpiszkálóval végezzük, mert sokkal pontosabban megmutatja, hogy készre sült-e már a tészta. Míg a fémtűre már a 90%-ban megsült tészta sem ragad rá és késznek gondolhatjuk, addig a fa alapú pálca érdes felülete csak akkor marad tiszta, ha valóban nem nyers már a piskóta.



A torta összeállítása:

A fehér csoki krémet gép segítségével habbá verjük. Majd a krémbe 250 g darált diót és 10 ml vanília kivonatot óvatosan beleforgatunk.
A megsült és kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk. A krémet 3 részre osztjuk, majd cukrász spakli segítségével egyenként megkenjük és egymásra rétegezzük a lapokat. Miután a harmadikat tésztalapot is ráhelyeztük, a maradék krémmel e felszínét is szépen egyenletesen bevonjuk.

Ízlés szerint tejszínhabbal, csokoládéforgáccsal és dióval díszíthetjük.