SZILVÁS PITE RIZSLISZTBŐL

SZILVÁS PITE RIZSLISZTBŐL
Tags: , , , ,

Megosztás

Szilvás pite rizslisztből

Pitetészta:
450 g rizsliszt
300 g vaj
150 g cukor
2 db L-es méretű tojás
1 g útifűmaghéj
10 g sütőpor
+1 db tojás a kenéshez

Szilva töltelék:
1.5 kg szilva
180 g cukor
1 rúd vanília
2 g őrölt fahéj
100 g burgonyapehely

A töltelék elkészítése:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, feldaraboljuk. A vaníliát apróra vágjuk és egy kávédarálóban a cukorral együtt porrá őröljük. ( Ha nincs kávédarálónk, használjunk vaníliás cukrot és porcukrot. ) Rászórjuk a cukrot, a fahéjat, a vaníliát és összeforgatjuk. Majd amikor levet engedett ( legalább 1 óra hossza ) hozzákeverjük a burgonyapelyhet és hagyjuk 10-15 percet állni, hogy a nedvességet megköthesse.

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Folpackkal letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük.
Az útifűmaghéj a receptből akár el is hagyható, DE! Ettől az 1 grammtól nagyon ruganyos, könnyen kezelhető lesz.

SÉF TIPP:
Próbáljunk viszonylag gyorsan dolgozni, hogy a benne lévő vaj minél kevésbé olvadjon meg. Ha mégis nehezen bírnánk a tésztával, mert túlmelegedett és szakad, gyúrjuk össze és folpackba csomagolva tegyük vissza a hűtőbe, amíg visszadermed. Majd folytassuk a munkát tovább.

Kettészedjük, az egyik felét bőven lisztezett felületen kinyújtjuk és a tepsi aljába helyezzük. Én 23 x 23 cm-es tepsit használtam.

A  villával megszurkáljuk és a 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési módozaton 15-20 perc alatt elősütjük. Hagyjuk kihűlni.
A tölteléket az elősütött tésztán egyenletesen eloszlatjuk.
A tészta másik felét is kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. A tetejét megszurkáljuk és felvert egész tojással lekenjük.
170 fok alsó-felső sütésre állítjuk a sütőt és így 40-45 percig sütjük. A sütés elején teljesen sima volt a pite felülete, de a sütőben kissé “fel is fújódott” a sütőportól, amitől még omlósabb lett.

Miután teljesen kihűlt kisebb kockákra vagy téglalap alakra vágjuk,

tálra rendezzük és a tetejét porcukorral megszórva kínáljuk.