CHARLOTTE GLUTÉN ÉS TEJMENTESEN

CHARLOTTE GLUTÉN ÉS TEJMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Charlotte
glutén- és tejmentesen

Piskóta

4 db tojás ( ” L”-es méretű 60-65 g-os )
80 g kristály cukor
100 g rizsliszt
( barna vagy sima fehér rizsliszttel is működik )

Sárgabarack lekvár

 

Sütőt 140 fokra előmelegítjük. A sütőlemezre szilikonos sütőpapírt fektetünk.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét hűtőbe tesszük. A sárgáját a cukorral simára keverjük habverővel segítségével, hozzáadjuk a rizslisztet és teljesen csomómentesre keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, majd fakanállal beleforgatjuk a rizslisztes tojássárgájás masszába.
A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és eloszlatjuk, hogy mindenütt egyforma vastag legyen.
Az előmelegített sütőben 140 fokon 30-35 perc alatt, alsó-felső sütési módozaton készre sütjük.
Kivesszük a sütőből és a sütőpapírral együtt szorosan feltekerjük a piskótánkat, majd hagyjuk kihűlni.

Kitekerjük a tésztát, kevés rizsliszttel meghintjük, majd a nyújtódeszkára fordítva óvatosan lehúzzuk róla a szilikonos papírt. Visszafordítjuk, egyenletesen elterítjük rajta a lekvárt, majd ismét feltekerjük és 1-1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. Kb. 4 literes tálat folpackkal kibélelünk, majd a piskótaszeletekkel, egymás mellé helyezve, körberakjuk. Próbáljuk minél szorosabban rakni őket, hogy a krém ne látszódjon ki a majd már kifordított sütiből.

 

 

Tejmentes kókusztejes krém

1000 ml Coconut kókusztej
8 db L-es méretű tojás
80 g rizsliszt
50 g keményítő
240 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor vagy 1 rúd őrölt vanília
20 g porzselatin

 

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját csomómentesre keverjük a vaníliás cukorral és a keményítővel.
Folytonos kevergetés mellett felváltva öntjük hozzá a kókusztejet valamint a rizslisztet és hozzáadjuk a zselatint is. Ezután alacsony lángon addig melegítjük folyamatosan kevergetve, míg puffogó, sűrű pudingos állagúvá sűrűsödik.

A kristálycukrot 100 g vízzel 118 fokosra felfőzzük. Majd az ez idő alatt félig felvert tojásfehérjéhez csorgatjuk vékony sugárban, miközben közepes fokozaton keverjük a gépi habverővel. 2 perc alatt habbá verjük, majd a még forró sárga krémbe forgatjuk, amíg egynemű nem lesz.

A krémet a piskótával kibélelt tálba öntjük, ha maradt piskótaszelet a krém tetejére tehetjük. Mikor szoba hőmérsékletűre hűlt, folpackkal lefedve minimum 3 óra hosszát a hűtőben dermesztjük.
A charlotte-ot kifordítjuk egy nagyméretű tálra, a folpackot óvatosan levesszük róla.