GLUTÉNMENTES PISKÓTATEKERCS RIZSLISZTBŐL

GLUTÉNMENTES PISKÓTATEKERCS RIZSLISZTBŐL
Tags: , , , ,

Megosztás

Gluténmentes piskótatekercs rizslisztből

A poszt alján található egy videó is, hogy még könnyebb, érthetőbb legyen a recept leírása és az elkészítése!





A piskótát gluténmentesen, rizslisztből elkészíteni szinte ugyanúgy kell, mint a búzalisztest. Csak rizsliszt, tojás és cukor, semmi másra nincs szükséges hozzá. Az egyetlen eltérés, hogy alacsonyabb hőfokon sütöm. Nagyon puha, nem száraz, nem fojtós a végeredmény.


Sokszor látom nem csak a gluténmentes a piskótarecepteknél, hogy sütőport használnak hozzá. Pedig egy technikailag jól elkészített tésztánál nincs rá szükség. Ha elég keményre felverjük a tojásfehérjét, így adjuk a többi hozzávalóhoz, akkor megfelelően levegős lesz a tészta és sütés közben nem veszíti el a légiességét, akár piskótatekercsnek tepsiben elsimítva, akár tortaformában sütjük.

A sütőpor használata a nagyüzemi gyártásból „szivárgott át”, ahol csak a munkafolyamatok összevonása-kihagyása miatt volt rá szükség ( időspórolás ). Az így készült tészta szerintem, nem veheti fel a versenyt egy mesterséges adalékoktól mentes piskótával.




Hozzávalók 32 x 42 cm-es tepsihez:

4 db tojás ( ” L”-es méretű 60-65 g-os )
80 g kristály cukor
100 g rizsliszt
( barna vagy sima fehér rizsliszttel is működik )

Töltelék: nálam most saját készítésű sárgabarack lekvár




A piskótatekercs készítése:

Sütőt 140 fokra előmelegítjük. A sütőlemezre szilikonos sütőpapírt fektetünk.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét hűtőbe tesszük.
A sárgáját a cukorral simára keverjük habverő segítségével, hozzáadjuk a rizslisztet és teljesen csomómentesre keverjük.
A fehérjéből kemény habot verünk, majd szilikon spatulával / fakanállal beleforgatjuk a rizslisztes tojássárgájás masszába úgy, hogy a habot minél kevésbé törjük össze!!
A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és eloszlatjuk, hogy mindenütt egyforma vastag legyen.
Az előmelegített sütőben 140 fokon 30-35 perc alatt, alsó-felső sütési módozaton készre sütjük.

SÉF TIPP:

A tűpróbát a nevével ellentétben hurkapálcával vagy fogpiszkálóval végezzük, mert sokkal pontosabban megmutatja, hogy készre sült-e már a tészta. Míg a fémtűre már a 90%-ban megsült tészta sem ragad rá és késznek gondolhatjuk, addig a fa alapú pálca érdes felülete csak akkor marad tiszta, ha valóban nem nyers már a piskóta.



Kivesszük a sütőből és a sütőpapírral együtt szorosan feltekerjük a piskótánkat, majd hagyjuk kihűlni.



SÉF TIPP:

Ha nem szilikonos a sütőpapír, akkor ecsettel hajszál vékonyan kenjük át olajjal, mielőtt ráöntjük a nyers tésztát. Így hasonlóan könnyen eltávolítható lesz, mint a szilikonos társáról.



Kitekerjük a tésztát, majd a nyújtódeszkára helyezett tiszta sütőpapírra ráfordítjuk és óvatosan lehúzzuk róla a szilikonos papírt. Az alsó, tiszta sütőpapír segítségével visszafordítjuk a már használt papírra, egyenletesen elterítjük rajta a tölteléket és feltekerjük. 1-1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.




Tölthetjük lekvárral, ízesített mascarpone krémmel, de akár máktöltelékkel is. A blogon mindegyik verzióhoz  lehet receptet találni!





A lenti videóban megnézhető a tészta elkészítésének menete 🙂