KENYÉR JÉNAIBAN SÜTVE

KENYÉR JÉNAIBAN SÜTVE
Tags: , , ,

Megosztás

Kenyér jénaiban sütve

Glutén-, tej- és tojásmentes receptMostanában, talán időhiányában is gyakran sütjük a kenyeret így, tűzálló jénai tálban. Ilyenkor, a zsemle / stanglihoz képest több vízzel, egy kicsit lágyabbra készítem a tésztát, ami még így is formázható. Nekem úgy tűnik, hogy még tovább marad puha az állaga sütés után.A kenyértészta pontos hozzávalói:

250 g Nutrifree mix per pane
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
250 gr langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír / olajA sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy kisebb!! fém lábast vagy hőálló tálkát kb. 2 deci vízzel az aljába teszünk valamelyik sarokba eltolva. Ez a sütés végéig bent marad.
A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olvasztott kacsazsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk a tésztát.

Enyhén lisztezett deszkára fordítjuk és bőven olajozott kézzel gombócot formázunk.
( Ha tapad-ragad a tészta, akkor olajozzuk be újra a kezünket és a tészta felületét is, de NE TEGYÜNK hozzá több lisztet. Ez a lágy, de még formázható tészta biztosítja, hogy sütés után is puha, a búzaliszteshez nagyon hasonló legyen az állaga. )

Sütőpapírral bélelt tűzálló üvegtálba tesszük. Használhatunk szilikon sütőformát is, azt nem kell kibélelni, mehet bele közvetlenül a tészta.
Én 1 liter űrtartalmú jénait használtam, amiből van kerek és téglalap formám is, a kereknek az átmérője 23 cm.
A szilikonos forma belső méretei 10 x 24 cm.


SÉF TIPP:
Tűzálló üvegtál esetén olyat válasszunk, aminek az alja és az oldala megközelítőleg egyforma vastagságú. Ha sokkal vastagabb alul, az befolyással van a kelesztésre és a sülésre is, mivel jobban zárja a hőt, így kevésbé kelhet meg a tészta és sütés után “szalonnás” is maradhat.

A tetejét 2 helyen bevágjuk, megszórhatjuk magokkal is, amit nagyon enyhén az ujjainkkal vagy ecsettel rányomkodhatunk ( szezám, tökmag, mák ) és még egyszer “átpamacsolhatjuk” olajjal a tetejét, hogy erőteljesebb barnás színe legyen sütés után.

Az előmelegített sütőben kelesztjük  45 percet,

Nutrifree cipó

Nutrifree cipó: kelesztés – ahogy még soha sem láttuk talán A dagasztás után olajos kézzel gombócot formáztam, a tetejét 2 helyen bevágtam. Sütőpapírral bélelt tűzálló tálban kelesztettem ( 45 perc ) és sütöttem 20 percig 200 fokon, majd 180 fokra visszavéve a sütőt még 20 percig. Ez a recept volt az alap:http://blog.glutenmenteschef.hu/index.php/2017/12/06/stangli-szendvicskenyer-nutri-free-mix-per-pane-liszttel/Nutrifree, #gluténmentes, #Nutrifree

Közzétette: Átol Tibor – Gluténmentes Séf – 2018. május 20., vasárnap

majd a tésztát bent hagyva, továbbra is alsó-felső sütési módozaton, feltekerjük a hőmérsékletet 200 fokra.  Miután elérte a kellő hőfokot onnantól számított 20 percig sütjük, majd 180 fokra visszatekerve a hőmérsékletet még további 20 percig hagyjuk a sütőben.
A sütési idő nagyon sütőfüggő, akár 10-15 perccel is több lehet.

Se a kelesztés, se a sütés alatt NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta “megfázhat” és összeeshet!

A sütőből kivéve kifordítjuk a tálból és rácsra tesszük, a tetejét még tűzforrón minimális vízzel kenjük át ecset segítségével és így hagyjuk kihűlni és csak ezután vágjuk fel.