KOVÁSZOS UBORKA GLUTÉNMENTESEN

KOVÁSZOS UBORKA GLUTÉNMENTESEN
Tags: , ,

Megosztás

Kovászos uborka gluténmentesenMária Terézia idején a betelepített svábok hozták magukkal ezt az eljárást. Így évekkel ezelőtt, amikor a feleségemnél és a fiamnál kiderült a lisztérzékenység, a piacon a vecsési sváb savanyúságost kérdeztem meg, hogy ők hogyan-mivel készítik a kovászos uborkát. Nagyjából sejtettem, hogy nem kenyérrel. A válasz: KEMÉNYÍTŐVEL!…és valóban, kipróbáltam és tökéletes lett az eredmény!
Szakmailag megkülönböztetünk sós-vizes uborkát és kovászos uborkát. Mind a kettő nagyon finom, de amíg az egyikbe tényleg csak só és víz kell, illetve szájízünk szerinti fűszerek, addig a másikba kell valami, ami magas keményítő tartalmú, például: kenyér, krumpli vagy étkezési keményítő.

Hozzávalók: 1 db 5 literes üveghez


2 kg uborka
5 dkg étkezési keményítő ( Haas gluténmentes )
5 dkg asztali só
1 köteg öreg kapor ( zöld )
2 l víz

A vizet a sóval felforraljuk.

Megmossuk az uborkákat és állítva egy sort az üvegbe teszünk. Rászórjuk a keményítőt és a kapor felét. Még egyszer megismételjük és ráöntjük a forró (!), sós vizet. Tányérral lefedjük, napos helyen 3-6 napig érleljük.

FONTOS!

Ügyeljünk rá, hogy mindvégig lepje el a víz az uborkákat! Ha párologna róla a víz, töltsünk utána. Nem szükséges már forralt sós víznek lenni, akár sima víz is jó lesz hozzá.Honnan tudjuk, hogy jó már az uborka?
Mikor az uborka kettévágva áttetsző, a levét átszűrjük, az uborkákat lemossuk és tiszta üvegbe rakjuk. A leszűrt levet ráöntve, légmentesen lezárva hűtőben tároljuk.Tálalás:

Meghámozva, hosszába elvágva, tányéron, tört jéggel, kaporral díszítve.