Átol Tibor – A Gluténmentes Séf bemutatkozik

Átol Tibor – A Gluténmentes Séf bemutatkozik
Tags: , ,

Megosztás

Átol Tibor – A Gluténmentes Séf bemutatkozik

 

 

Átol Tibor vagyok. Szakács a szakmám. 1984-ben az Ecseri úti Gundel Károly Vendéglátóipari iskolában végeztem szakácsként, majd később ott tettem le a szakérettségit.
A Bajkál, majd a Kárpátia étteremben dolgoztam, mint konyhafőnök-helyettes, később, mint konyhafőnők. 1994-től saját tulajdonú kifőzdét üzemeltettem, majd váltottam és 2009 óta a másik családi vállalkozásunkban dolgozom.

2000-ben derült ki, a fiamról, majd a feleségemről is, hogy lisztérzékenyek. Számunkra egy teljesen ismeretlen világba csöppentünk, ahol bármilyen külső segítség nélkül kellett megoldanunk az étkezéseinket. Mivel az egész család áttért a gluténmentes étkezésre, ezért a legfőbb szempont az volt, hogy a gm étel csak ugyan olyan vagy jobb lehet, mint a gluténtartalmú megfelelője.
Egyedül a kenyérnél kellett kompromisszumot kötnünk eleinte.

Egy jól elkészített étel ízléses tálalás nélkül, számomra befejezetlen. Azt szokták mondani, hogy minden ételt először a szemünkkel eszünk. A fiam imád fényképezni és neki jött az ötlete, hogy egy szépen tálalt ételt fényképezzünk le.
Mára már szenvedéllyé nőtte ki magát ez és így született meg ez a blog is.

Kedvenc ételféleségem, receptem nincs, mivel elég nagy a repertoár. Még a top tízes listámon is nagy a jövés-menés.

A fő szempontjaim , hogy friss és szezonális alapanyagokat, fűszereket használjak, így szinte minden nap megyek piacra. Ezáltal az ételek egészségesek és finomak is lesznek. Receptjeimben nem találkozhatnak mesterséges porok ( pudingpor ), ételízesítők és alufóliahasználattal sem. A feldolgozás során arra törekszem, hogy a szükségesnél semmivel sem több főzéssel-sütéssel készítsem el az ételeket, ezáltal a bennük lévő tápanyagok kevésbé károsodnak.

Mostanra már néhány főzős videó is készült, amit a saját konyhánkban a fiammal „követtünk el”.
Hogy miért?
Ahogy használni kezdtem a közösségi oldalakat, sorra találtam szembe magam a népszerű receptoldalakról származó, vajmi kevés szakmai hozzáértést , rossz alapanyag választást és helytelen elkészítési konyhatechnológiát alkalmazó receptekkel/videókkal. Ezen hiányosságaikból kifolyólag az így elkészített ételek döntő többségben egészségtelenek, alul vagy túlkészültek.

A konyhában kevésbé jártasakat az ilyen receptek alapján elkészült ételek megtéveszthetik és magukban keresik a hibát, esetleg az étel gluténmentességével magyarázzák a közepes vagy annál is gyengébb eredményt. Ez számomra sokkal több, mint bosszantó.

Ha bárkinek bármilyen kérdése lenne sütéssel-főzéssel kapcsolatban nagyon szívesen válaszolok a a facebook oldalamon nyilvános, bárki által látható kérdésre vagy privátban is.