Átol Tibor – A Gluténmentes Séf bemutatkozik

Átol Tibor – A Gluténmentes Séf bemutatkozik
Tags: , , ,

Megosztás

Átol Tibor – A Gluténmentes Séf bemutatkozik




Átol Tibor vagyok, végzettségem szerint szakács. Az Ecseri úti, mai nevén Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumban végeztem, később ott tettem le a szakérettségit is, mely már a cukrászatot is magába foglalta.

1988-tól a Bajkál, majd a Kárpátia étteremben dolgoztam, a ranglétrát végigjárva, konyhafőnök és konyhafőnök-helyettesként. Mindkettő akkoriban Budapest legjobb éttermei közé tartozott.

1994-től saját tulajdonú kifőzdét, meleg konyhás sörözőt-borozót üzemeltettem. Valamint több száz fős rendezvényeket ( esküvők, bálok, vállalati összejövetelek, szülinap stb. ) szerveztem és bonyolítottam le saját és külső helyszíneken. Majd 15 év után váltottam, és 2009 óta a másik családi vállalkozásunkban dolgozom.

2000-ben derült ki a fiamról, majd a feleségemről is, hogy lisztérzékenyek. Számunkra egy teljesen ismeretlen világba csöppentünk, ahol bármilyen külső segítség nélkül kellett megoldanunk az étkezéseinket. Mivel az egész család áttért a gluténmentes étkezésre, ezért a legfőbb szempont az volt, hogy a gluténmentes étel csak ugyanolyan vagy jobb lehet, mint a gluténtartalmú megfelelője. Én magam nem vagyok lisztérzékeny, így abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ízek és állagok tekintetében nem kell sok-sok évvel ezelőtti emlékekre hagyatkoznom. Bármikor megkóstolhatok egy búzaliszttel készült ételt összehasonlításképpen.

Ahogy használni kezdtem a közösségi oldalakat, sorra találtam magam szembe a különféle receptoldalakról származó, vajmi kevés szakmai hozzáértést, rossz alapanyag-választást és helytelen konyhatechnológiát alkalmazó receptekkel / videókkal. Az így elkészített ételek döntő többségében egészségtelenek, alul- vagy túlkészültek. ( nyersek vagy túlfőzöttek, túlsütöttek, kiszáradnak vagy megégnek ).

Még a konyhában rutinosakat is megtéveszthetik az ilyen receptek alapján készült ételek, és magukban keresik a hibát, esetleg az étel gluténmentességével magyarázzák a közepes vagy annál is gyengébb eredményt. Ez nagyban hozzájárulhat ahhoz a sokakban kialakult előítélethez, ha valami mentes, az jó nem lehet.

Hosszú éveken keresztül gyűjtögettem egy füzetbe a család kedvenc, jól bevált gluténmentes receptjeit. Ugyanakkor szerettem volna másoknak is segíteni, és megmutatni, hogy gluténmentesen sem kell lemondanunk semmilyen ételről, amit korábbi “búzalisztes” életünkben szerettünk. Innen jött a Gluténmentes Séf blog és vele együtt a Facebook oldal ötlete. A blogra töltöm fel a recepteket, míg a közösségi oldalon bárki tud kérdezni a sütéssel-főzéssel kapcsolatban, vagy épp beszámolni egy-egy konyhai sikerélményről. Néhány főzős videó is készült, amit a saját konyhánkban a fiammal „követtünk el”, ezek a közösségi oldalamon, valamint a Youtube csatornámon is megtekinthetők.

A fő szempontjaim, filozófiám az ételkészítésnél , hogy friss és szezonális alapanyagokat, fűszereket használjak, így szinte mindennap megyek piacra. Ezáltal az ételek egészségesek és finomak is lesznek.
Receptjeimben nem találkozhatnak mesterséges porok ( pudingpor ), ételízesítők és alufóliahasználattal sem. A feldolgozás során arra törekszem, hogy a szükségesnél semmivel sem több főzéssel-sütéssel készítsem el az ételeket, ezáltal a bennük lévő tápanyagok kevésbé károsodnak.

Tanfolyamok, szakmai tréningek – Médiaszereplések


2018. december: Család-barát magazin

Az adás itt visszanézhető:




2019. március: Család-barát magazin

Az adás itt visszanézhető:

https://nava.hu/embed/3481140




    2019. december: Levendulás – rendezvényház szakmai tréning

    2021. június: Life TV Ébredj velünk reggeli műsora

    Az adás itt visszanézhető:




    2022. január: Duna TV Ridikül című műsora

    Az adás itt visszanézhető: