NUDLI GLUTÉNMENTESEN RIZSLISZTTEL

NUDLI GLUTÉNMENTESEN RIZSLISZTTEL
Tags: , , , ,

Megosztás

Nudli gluténmentesen rizsliszttel


Ki ne szeretné a nudlit?! A gluténmentes verzió nálam rizsliszttel és burgonyapehellyel készül. Nagyon könnyen kezelhető a tészta, főzés közben sem megy szét. A kifőtt nudlit megforgathatjuk szokásos módon gluténmentes pirított morzsában, de akár kókuszmorzsában is.




Tészta hozzávalói:

1 kg héjában főtt krumpli
25 dkg rizsliszt
5 db L-es méretű tojás
( ha kisebb a tojás, akkor az összsúlya legyen 300-320 g)
15 dkg burgonya pehely
5 dkg rizsliszt a szóráshoz
10 g só

Morzsa:

50 g vaj
200 g gluténmentes zsemlemorzsa / kókusz reszelék


Burgonyát héjában megfőzzük,kihűtjük, majd meghámozzuk. Összetörjük burgonyanyomóval. Egy tálban 5 g sóval összegyúrjuk az összetevőket egynemű tésztává, majd cipót formázunk belőle.

Rizsliszttel megszórt nyújtódeszkán  1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. 5 cm széles vízszintes csíkokra vágjuk. Függőlegesen 1 centinként elvágjuk. Ujjunkkal kissé megsodorjuk.



Fazékban, 2 liter vízben kifőzzük 4-5 részletben. Mikor feljön a víz tetejére szűrőkanállal kiszedjük. Tésztaszűrőbe téve leöblítjük hideg  vízzel és lecsepegtetjük.

!!! Ha szeretnénk lefagyasztani belőle, akkor a készre főzött nudlit tegyük adagonként a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt olvasszuk ki, majd mikróban pár perc alatt melegítsük fel.!!!

Morzsa, hogy megforgassuk benne a tésztát, több lehetőség is van:

1.) Kókuszmorzsában forgatás:
Lábasban vajat olvasztunk és a nudlikat beleforgatjuk.  A kókuszreszeléket száraz serpenyőben megpirítjuk világos barnára folyamatos keverés mellett és a nudlihoz keverjük.
Mi házi készítésű fahéjas szilvalekvárral ettük.


2.) Ha zsemlemorzsába forgatnánk:

A vajat megolvasztjuk és a morzsát aranysárgára pirítjuk benne. A nudlikat ebbe forgatjuk bele.
Tálaláskor lekvárral, juharsziruppal vagy csak fahéjas porcukorral megszórva fogyaszthatjuk.
Morzsában forgattuk meg és házi készítésű sárgabarack lekvárral csorgattuk meg.