TÚRÓGOMBÓC VANÍLIÁS TEJFÖLLEL ÉS VAJAS MORZSÁVAL GLUTÉNMENTESEN

TÚRÓGOMBÓC VANÍLIÁS TEJFÖLLEL ÉS VAJAS MORZSÁVAL GLUTÉNMENTESEN
Tags: ,

Megosztás

Túrógombóc vaníliás tejföllel és vajas morzsával gluténmentesen

18-20 db gombóc


14 évesen találkoztam először a túrógombóccal, így már egy 40 éves barátság a miénk. A Kárpátia étteremben tanultam meg az elkészítését első éves tanulóként Margit nénitől, aki a mestere volt ennek ( is ).
Az eredeti recept szerint túró, búzadara, tojás és só a hozzávalói. Az én gluténmentes verzióm rizsdarával és burgonyapehellyel készül. Így az eredetihez megszólalásig hasonlít nemcsak az íze, de az állaga is.

Sokan lisztet tesznek bele, esetleg tejbegrízzel gyúrják össze a túrót vagy épp a sütőbe teszik. A klasszikus „főzött” verzió kevésbé népszerű. Lehet kevesen ismerik vagy csak nem sikerült jól elkészíteni és szétment főzéskor, ezért kerestek más alternatívát.
Készült egy videó is, amiben megmutatom, hogy gyerekjáték az elkészítése, a recept betartásával sem bűvésztrükk, sem boszorkányos ráolvasás sem szükséges, hogy egyben maradjanak a légiesen könnyű gombócok.



Gluténmentes túrógombóc rizsdarából



Hozzávalók:

500 g félzsíros, apró szemű tehéntúró ( „rögös” nem jó hozzá! )
50 g rizsdara
50 g burgonyapehely
3 db L-es méretű tojás
( ha kisebb a tojás, akkor az összsúlya legyen 180 g)
150 g gluténmentes zsemlemorzsa / darált reggelizőpehely
100 g vaj vagy olaj
1 + 2 g só

5 dl tejföl
100 g cukor
10 g  vaníliás cukor
1 g reszelt citrom héj
2 g reszelt narancs héj

Az elkészítés pontos, részletes leírása a videó alatt található!




A túrógombóc elkészítése:



2 literes tálba ütjük a tojásokat, az áttört túrót, a rizsdarát, a burgonyapelyhet, az 1 g sót és alaposan összekeverjük, majd 2 óra hosszára hűtőbe tesszük.

Ha a pihentetés után a massza gombócként nem tartja meg a formáját, akkor még további burgonyapehely hozzáadásával javíthatjuk-sűríthetjük az állagot ( 20 – 30 g ). Ebben az esetben még legalább 20 percig pihentessük hűtőben, hogy a pehely kifejthesse nedvszívó hatását.

Legalább 5 literes lábasban kb. 2,5 liter vizet forralunk 2 g sóval. A hűtőből kivéve pár mozdulattal egynemű tésztává gyúrjuk. A gombócokat vizes kézzel határozott mozdulatokkal, a levegőt kiszorítva ping-pong labda méretűre formáljuk. Fedő alatt, lassú forrásban lévő vízben 15-20 percig főzzük.
Tálalásig főzőlevében kell tartani, de legalább 30 percig, természetesen a gázról levéve. Ez a lépés fontos a gombóc állaga szempontjából!


túrógombóc



Ha nincs megfelelően nagy lábasunk, akkor inkább 2 lábasban főzzük ki a gombócokat, mert fövés közben megnőnek.

A kifőtt gombócokat a morzsába ne forgassuk bele előre, csak a tálaláskor kanalazzunk a tetejére.

Ha egyszerre nem fogy el, főzővizében hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni. Majd a vízből kiszedve, lecsepegtetve, üveg tálban légmentesen lezárva 1-2 napig simán tárolhatjuk a hűtőszekrényben.

Túrógombóc gluténmentesen


MORZSA:

A vajat vagy olajat felforrósítjuk és a morzsát mogyoró barnára pirítjuk állandó keverés mellett egy serpenyőben.

VANÍLIÁS TEJFÖL:

1 literes tálban a tejfölt 10 dkg cukorral, vaníliás cukorral, citrom és narancs héjával addig keverjük míg a cukor teljesen fel nem olvad.


TÁLALÁS:

Szűrőkanállal lapos tányér közepére 1-2 gombócot szedünk, egyik felét a tejföllel, a másik felét kanál segítségével a pirított morzsával vonjuk be.