VANÍLIÁS – MAZSOLÁS KUGLÓF – CSOKIS ÉS DUPLA CSOKIS VÁLTOZATBAN

VANÍLIÁS – MAZSOLÁS KUGLÓF – CSOKIS ÉS DUPLA CSOKIS VÁLTOZATBAN
Tags: , , , ,

Megosztás

Vaníliás – mazsolás kuglóf – csokis és dupla csokis változatban


Ebből a receptből készült tésztát csak és kizárólag mini kuglófformában, esetleg muffin formában süssük!


Ha normál vagy nagy méretű kuglófformánk van, használjuk ezt a receptet:

https://blog.glutenmenteschef.hu/index.php/2020/05/28/vanilias-mazsolas-kuglof-rizslisztbol/




Pár éve egy neves cukrász oldalán láttam meg ezt a receptet. Mivel a feleségemet a gyerekkorára emlékezteti a kuglóf, hát átdolgoztam gluténmentesre. Azóta gyakran sütjük ezt a kuglófot.
Pofon egyszerű összeállítani a rizslisztes, sütőporos tésztát, mivel kicsi formában készült, így tízóraira vagy uzsonnára, de akár kirándulásra is könnyedén elvihetjük magunkkal.



A kuglófot leginkább valamilyen italhoz ( kakaó, tea ) találták ki. A tésztája jóval sűrűbb, masszívabb, mint egy élesztős kelt tészta. Nem is fog annyira megemelkedni, viszont míg a kelt tészta másnapra kezd kiszáradni, addig a kuglóf a minőségét 2-3 napig is megőrzi ( nem száraz ).
A  sütés során valamennyit emelkedik, de ez egy „nehéz” tészta benne a sok vajjal, ami inkább lehúzza. Ugyanakkor ez az, ami nem engedi kiszáradni akár 3 nap elteltével sem.




20 – 22 db kicsi formához elég a tészta

260 g rizsliszt
6 g sütőpor
2 g só
173 g vaj
200 g cukor
4 db L-es méretű szoba hőmérsékletű tojás ( 60-65 g )
5 g vanília aroma
160 ml joghurt
( használhatunk helyette növényi joghurtot, Joya vagy Alpro vagy növényi tejfölt, Vega creme vagy simán növényi tejjel is helyettesíthetjük, abból 100 ml elég lesz )
 
50 g mazsola

90 g gm csokoládé ( ha csokisan szeretnénk készíteni )
1 csomag gm csokibevonó ( ha csokibevonatot is szeretnénk )



A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A sütőformát kivajazzuk és lisztezzük körbe. Ha szilikonos sütőformánk van, akkor erre nincs szükség.

A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban.
A kisebb darabokra tördelt vajat és a cukrot gép segítségével addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel elkeverjük a masszát. Hozzáadjuk a vanília aromát is.
Ezután a vajas-cukros-tojásos alaphoz kanalazzuk felváltva a sütőporos lisztet és a joghurtot. Összedolgozzuk a tésztát, majd beleforgatjuk a mazsolát.
Az anyagmennyiség 20 – 22 db kicsi szilikonos formához elég.




VANÍLIÁS – MAZSOLÁS KUGLÓF:
Az előkészített formát / formákat 2/3-ig töltjük és a 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Nekem kb. 35 perc, de tűpróbával ellenőrizzük.

SÉF TIPP: A tűpróbát a nevével ellentétben hurkapálcával vagy fogpiszkálóval végezzük, mert sokkal pontosabban megmutatja, hogy készre sült-e már a tészta. Míg a fémtűre már a 90%-ban megsült tészta sem ragad rá és késznek gondolhatjuk, addig a fa alapú pálca érdes felülete csak akkor marad tiszta, ha valóban nem nyers már a piskóta.



CSOKIS – VANÍLIÁS – MAZSOLÁS KUGLÓF:
Miután az összes alapanyagot összekevertük, ketté választjuk a tésztát. Vízgőz fölött egy edényben megolvasztjuk a csokoládét és a tészta egyik feléhez hozzákeverjük.
A formába először a sima, azután a csokis tésztából kanalazunk, majd a kanál nyelének segítségével 2-3-t keverünk rajta. A formát most is csak 2/3-ig töltsük.
Az 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Nekem kb. 35 perc, de tűpróbával ellenőrizzük. Lásd Séf Tipp fentebb!

DUPLA CSOKIS VANÍLIÁS – MAZSOLÁS KUGLÓF:
A csokis – vaníliás – mazsolás kuglófokat hagyjuk kihűlni. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokibevonót. Levesszük a tálat, féloldalasan megdöntve tartjuk és így nyomjuk bele a mini kuglófunk tetejét a csokiba. Visszafordítjuk a talpára és hagyjuk megszilárdulni rajta a csokit.