VANÍLIÁS-MAZSOLÁS KUGLÓF RIZSLISZTBŐL

VANÍLIÁS-MAZSOLÁS KUGLÓF RIZSLISZTBŐL
Tags: , , ,

Megosztás

Vaníliás-mazsolás kuglóf rizslisztből

A recept növényi joghurttal / tejföllel és növényi zsiradékkal is működik!

Ezt a süteményt leginkább valamilyen italhoz ( kakaó, tea ) találták ki.
A tésztája sűrűbb, masszívabb, mint egy élesztős kelt tészta. Nem is fog annyira megemelkedni, viszont míg a kelt tészta másnapra kezd kiszáradni, addig a kuglóf a minőségét 2-3 napig is megőrzi ( nem száraz ).
A  sütés során valamennyit emelkedik, de ez egy “nehéz” tészta benne a sok vajjal, ami inkább lehúzza. Ugyanakkor ez az, ami nem engedi kiszáradni akár 3 nap elteltével sem.




Hozzávalók:

260 g rizsliszt
12 g sütőpor
2 g só
173 g vaj
200 g cukor
4 db L-es méretű szoba hőmérsékletű tojás ( 60-65 g )
5 g vanília aroma
100 ml joghurt / tejföl
50 g mazsola
( mazsola helyett aszalt gyümölcsöt: meggy, áfonya vagy csoki cseppet stb. tehetünk bele )

Ha márványosat szeretnénk készíteni:

90 g gm csokoládé

Ha csokimázat tennénk a tetejére:

1 csomag gm csokibevonó

+ rizsliszt és vaj a formát kikenni, lisztezni
( liszt helyett használhatunk barna cukrot is, ami a sütés közben karamellizálódik és plusz ízt ad a tésztának )

Szilikonformát NEM szükséges kikenni!!




A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A sütőformát kivajazzuk és lisztezzük vagy cukrozzuk körbe. Ha szilikonos sütőformánk van, akkor erre nincs szükség.


A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban.
A kisebb darabokra tördelt vajat és a cukrot gép segítségével addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad.
Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel elkeverjük a masszát. Hozzáadjuk a vanília aromát is.
Ezután a vajas-cukros-tojásos alaphoz kanalazzuk felváltva a sütőporos lisztet és a joghurtot. Összedolgozzuk a tésztát, majd beleforgatjuk a mazsolát.
HA MÁRVÁNYOS KUGLÓFOT SZERETNÉL SÜTNI GÖRGESS PICIT LEJJEBB!


Az előkészített formába töltjük és a 160 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben készre sütjük. Nekem kb. 75 perc volt, de tűpróbával ellenőrizzük.


SÉF TIPP:

A tűpróbát a nevével ellentétben hurkapálcával vagy fogpiszkálóval végezzük, mert sokkal pontosabban megmutatja, hogy készre sült-e már a tészta. Míg a fémtűre már a 90%-ban megsült tészta sem ragad rá és késznek gondolhatjuk, addig a fa alapú pálca érdes felülete csak akkor marad tiszta, ha valóban nem nyers már a piskóta.

Nagyjából 30 percet hagyjuk hűlni a formában, majd ezt követően fordítsuk ki és várjuk meg, amíg teljesen kihűl.



Márványos kuglóf:

Miután az összes alapanyagot összekevertük, ketté választjuk a tésztát. Vízgőz fölött egy edényben megolvasztjuk a csokoládét és a tészta egyik feléhez hozzákeverjük.
A formába először a sima, azután a csokis tésztából kanalazunk, majd a kanál nyelének segítségével 2-3-t keverünk rajta.
A sütése megegyezik a fentebb leírtakkal.

Csokimáz a kuglófunkra:

A kuglófot hagyjuk kihűlni. Rácsra helyezzük, ami alá egy tányért teszünk. Így a lecsurgó csokit fel tudjuk fogni.
Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokibevonót és óvatosan körbe-körbe megcsurgatjuk a kuglóf tetejét, hagyva, hogy az oldalára magától folyjon le a csoki.

Díszíthetjük csokiforgáccsal, kandírozott naranccsal vagy nagy szemű szórócukorral.