PITE ÉS LINZERKARIKA TEFF SÜTEMÉNYLISZTBŐL

PITE ÉS LINZERKARIKA TEFF SÜTEMÉNYLISZTBŐL
Tags: , , ,

Megosztás

Pite és Linzerkarika Teff süteménylisztből

Linzer tészta hozzávalói:
30 dkg TEFF süteményliszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás

A túrótöltelék:
A túrót lecukrozzuk, majd 20 percig állni hagyjuk. Ezután áttörjük és hozzákeverjük a többi hozzávalót, a vaníliás cukrot, a citrom és narancs reszelt héját és a burgonyapelyhet.

 

A meggytöltelék:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk. Cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal megszórjuk. Ha levet eresztett burgonyapelyhet adunk hozzá és összekeverjük.

 

A pite tészta elkészítése:
2l tálba az alapanyagokat egynemű tésztává gyúrjuk.
Hűtőben 20 percig pihentetjük fóliával lefedve, majd lisztezett deszkán 5 mm vastagra kinyújtjuk. A piteformánál nagyobb méretű kiszúróval, köröket vágunk ki és óvatosan megemelve a kis formába helyezzük és finoman belenyomkodjuk.
( Próbáljunk minél gyorsabban dolgozni, mert ahogy a tészta és benne a vaj melegszik, úgy lesz nehezen kezelhető. Ilyenkor gyúrjuk össze újból és tegyük vissza a hűtőbe, amíg a vaj visszaszilárdul a tésztában, majd folytassuk a munkát. )
A maradék tésztát összegyúrjuk és folpackba csavarva visszatesszük a hűtőbe. Ebből lesz a rácsozás-díszítés.


A tészta alját megszurkáljuk és 10 percig 160 fokon elősütjük.
Ha kihűlt, egy habzsák segítségével megtöltjük a formákat a túróval vagy a meggyel. A hűtőbe félretett tésztát kinyújtjuk és derelyevágó segítségével vékony csíkokat vágunk, amivel berácsozzuk a tortácskák tetejét. Csillag vagy virág alakú kiszúróval is készíthetünk díszítést a tetejére. Tojással megkenjük a tetejét és 180 fokra melegített sütőben alsó-felső sütéssel 15-20 perc alatt készre sütjük.

A linzerkarika elkészítése:


A tésztát kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagságúra és kiszúró formával virág vagy csillag alakú tésztákat vágunk ki belőle. Ügyeljünk, hogy párosával legyenek. Minden másodiknak egy kisebb formával kiszúrjuk a közepét.  Tojással megkenjük a tetejét és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 5-6 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd lekvárral megkenve a teli tésztát összetapasztjuk a lyukas tetejével.