EPRES CLAFOUTIS ( EPRES PITE )

Epres Clafoutis ( Epres pite )
1 kg eper
5 db tojás
100 g vaj
200 g rizsliszt
100 g kristálycukor
50 g porcukor
20 g vaníliás cukor
20 ml rum
1 g őrölt fahéj
barna cukor a piteforma cukorszórásához
A megmosott epret félbevágjuk, megszórjuk fahéjjal, porcukorral és meglocsoljuk a rummal. Elkeverjük és állni hagyjuk, amíg levet ereszt. A vajat felolvasztjuk és egy részével vékonyan kikenjük a sütőformánkat. A tojásokat cukorral, vaníliás cukorral gép segítségével, nagy fordulatszámon habosra keverjük, míg azok el nem olvadnak. Beleforgatjuk a lisztet, a maradék vajat és az eperből kiengedett levet-szirupot. A kivajazott, majd a barna cukorral körbe szórt formába öntjük, beletesszük az epret
és 160 fokon 35-40 percig sütjük.
Az itt leírt mennyiség 2 db 26 cm-es piteformában lett megsütve.
Készülhet még cseresznyéből, meggyből, eperből vagy bármilyen más bogyós gyümölcsből. Ha barackkal sütnénk, akkor érdemes először a gyümölcsöt leforrázni, így a héját könnyen le tudjuk húzni, majd a továbbiakban a fent leírtak szerint járjunk el.