TEJPITE GLUTÉNMENTESEN ( CLAFOUTIS )

TEJPITE GLUTÉNMENTESEN ( CLAFOUTIS )
Tags: , , ,

Megosztás

Tejpite gluténmentesen ( Clafoutis )


Elegáns francia neve van Clafoutis ( ejtsd klafuti ), de valójában egy egyszerű tejes pite gyümölccsel. Ne a megszokott piskótás tésztára számítsunk. A clafoutis lényegében egy olyan pite, aminek a széle és a teteje sült, míg a közepe krémes, rezgős. Gyakran nem is villát, hanem kanalat adnak már a szervírozáshoz is. Az eredeti francia clafoutis fekete cseresznyével készül, de más bogyós gyümölcsökkel is finom lesz.
Az egyszerűsége ellenére, az általam ismert összes világklasszis séfnek van hozzá egy receptje, természetesen mindegyiknek a maga képére formálva. Ez az én verzióm, ami gluténmentesen természetesen rizsliszttel készült.


Cseresznyés Tejpite gluténmentesen

Hozzávalók:

Az itt leírt mennyiség 2 db 26 cm-es piteformában lett megsütve.

1 kg cseresznye vagy eper vagy szilva vagy barack
50 g porcukor
1 g őrölt fahéj
20 ml meggylikőr vagy rum

5 db L-es méretű tojás
( 65-73g/db héjastól, ha kisebb tojásokkal dolgozunk, akkor az összsúlyát, a minimum 5 x 65 = 325g-ot vegyük figyelembe   )
100 g vaj / növényi zsiradék
200 ml tej / növényi tej
200 g rizsliszt
100 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor

barna cukor a piteforma cukorszórásához

A megmosott cseresznyét kimagozzuk, ha epret használunk félbevágjuk, megszórjuk fahéjjal, porcukorral és meglocsoljuk az alkohollal. Elkeverjük és állni hagyjuk, amíg levet ereszt. A sütés során az alkohol elpárolog, így gyerekek is fogyaszthatják a sütit.

A lisztet a tejjel habverő segítségével csomómentesre keverjük.
Az olvasztott vaj egy részével kikenjük a sütőformát, a maradék vajat és a cukrozott gyümölcs levét is a lisztes tejhez adjuk, elkeverjük.

Az egész tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral habbá verjük, majd spatula segítségével a lisztes masszába forgatjuk. Beleöntjük a kivajazott-cukrozott formába és a gyümölccsel megszórjuk.




170 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőbe téve 40-45 perc alatt készre sütjük.



Készülhet még cseresznyéből, meggyből, eperből vagy bármilyen más bogyós gyümölcsből. Ha barackkal sütnénk, akkor érdemes először a gyümölcsöt leforrázni, így a héját könnyen le tudjuk húzni, majd a továbbiakban a fent leírtak szerint járjunk el.