BAGETT ÉS ZSEMLE, NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL
![BAGETT ÉS ZSEMLE, NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2017/06/21687841_1602319763123696_4908317860775866615_n-e1515344023116.jpg)
Bagett és Zsemle
Nutrifree mix per Pane liszttel
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2017/06/21687841_1602319763123696_4908317860775866615_n-e1515344023116.jpg)
Hozzávalók:
250 g Nutrifree mix per pane
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
205 gr langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír vagy olaj + a kenéshez
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2017/06/Bagett-8-300x225.jpg)
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2017/06/Bagett-5-300x225.jpg)
A sütőt 50 fokra előmelegítjük és egy kisebb tepsit vagy fém lábast 1-1.5 deci vízzel az aljába teszünk a sütő egyik sarkába eltolva. Ez a sütés végéig bent marad.
A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olvasztott kacsazsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk.
A gyúródeszkán kettémérem a tésztát. Pár mozdulattal átgyúrom.
A fele tésztából megformázom a bagettet és a liszttel megszórt sütőformába helyezem. A tészta másik felét mérleg segítségével 3 egyforma darabra osztom és zsemléket formázok belőle.
Kacsazsírral vagy olajjal átkentem a tetejét, majd késsel keresztirányban bevágtam. Szezámmaggal megszórtam a zsemléket.
Ha csak zsemléket sütünk, nem szükséges hozzá semmilyen sütőforma, szépen megtartják a formát.
Mérleg segítségével 80 – 90 g-os adagot csípünk le. A lényeg, hogy közel egyforma súlyúak legyenek.
Olajos kézzel először egy gombócot formázzunk, majd a deszkára helyezve a kezünkkel a tésztát körbe-körbe hengergetjük, hogy enyhén lapos kerek formát kapjunk.
A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, olvasztott kacsazsírral átkenjük a felszínét és keresztirányban megvágjuk a tetejét.
Az alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőbe téve 45 percig kelesztem, majd a hőfokszabályzót feltekerem 200 fokra továbbra is alsó-felső sütési módozaton hagyva. Míg melegszik a sütő a tészta végig bent marad.
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2017/06/zsemle-bagett-1-300x225.jpg)
Miután elérte a megfelelő hőfokot, onnantól számítva 18, maximum 20 perc alatt készre sütöm.
Amikor kivettem a sütőből, ecset vagy a virágokhoz használatos sprickoló segítségével kevés vízzel átkenem-lefújom a felszínét és rácsra téve hagyom kihűlni.
Tárolás:
Zárható nejlonzacskóban ( zippes uzsis zacskó ) a hűtőben tartom. Fogyasztás előtt 20-30 másodpercre a kenyérpirítóba teszem, így még nem lesz pirítós belőle, de az állaga felfrissül. Nekem ez vált be, így 4-5 napig simán ehető bármilyen pékáru. ( kenyér, kifli, zsemle )
A képen látható zsemle és bagett 20 percig sült 200 fokon.
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2017/06/21687841_1602319763123696_4908317860775866615_n.jpg)