BAGETT ÉS ZSEMLE, NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL

BAGETT ÉS ZSEMLE, NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL
Tags: , ,

Megosztás

Bagett és Zsemle
Nutrifree mix per Pane liszttel
Hozzávalók:

250 g Nutrifree mix per pane
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
205 gr langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír vagy olaj + a kenéshez

A sütőt 50 fokra előmelegítjük és egy kisebb tepsit vagy fém lábast 1-1.5 deci vízzel az aljába teszünk a sütő egyik sarkába eltolva. Ez a sütés végéig bent marad.
A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olvasztott kacsazsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk.
A gyúródeszkán kettémérem a tésztát. Pár mozdulattal átgyúrom.
A fele tésztából megformázom a bagettet és a liszttel megszórt sütőformába helyezem. A tészta másik felét mérleg segítségével 3 egyforma darabra osztom és zsemléket formázok belőle.
Kacsazsírral vagy olajjal átkentem a tetejét, majd késsel keresztirányban bevágtam. Szezámmaggal megszórtam a zsemléket.

Ha csak zsemléket sütünk, nem szükséges hozzá semmilyen sütőforma, szépen megtartják a formát.
Mérleg segítségével 80 – 90 g-os adagot csípünk le. A lényeg, hogy közel egyforma súlyúak legyenek.
Olajos kézzel először egy gombócot formázzunk, majd a deszkára helyezve a kezünkkel a tésztát körbe-körbe hengergetjük, hogy enyhén lapos kerek formát kapjunk.
A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, olvasztott kacsazsírral átkenjük a felszínét és keresztirányban megvágjuk a tetejét.

Az alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőbe téve 45 percig kelesztem, majd a hőfokszabályzót feltekerem 200 fokra továbbra is alsó-felső sütési módozaton hagyva. Míg melegszik a sütő a tészta végig bent marad.


Miután elérte a megfelelő hőfokot, onnantól számítva 18, maximum 20 perc alatt készre sütöm.
Amikor kivettem a sütőből, ecset vagy a virágokhoz használatos sprickoló segítségével kevés vízzel átkenem-lefújom a felszínét és rácsra téve hagyom kihűlni.

Tárolás:

Zárható nejlonzacskóban ( zippes uzsis zacskó ) a hűtőben tartom. Fogyasztás előtt 20-30 másodpercre a kenyérpirítóba teszem, így még nem lesz pirítós belőle, de az állaga felfrissül. Nekem ez vált be, így 4-5 napig simán ehető bármilyen pékáru. ( kenyér, kifli, zsemle )

A képen látható zsemle és bagett 20 percig sült 200 fokon.