CSOKOLÁDÉFÁNK
Tags: csokifánk, csokoládé mártás, égetett tészta, égetett tészta gluténmentesen, gluténmentes csokifánk
Csokoládéfánk
Tej 120g
Víz 120g
Vaj 120g
Cukor 10g
Só 1g
Rizsliszt 150g
Tojás 4-5db(240g)
0,5 l olaj sütéshez
2L-es lábasban a tejet, a vizet, a vajat, a cukrot és a sót összeforraljuk. Fakanállal kevergetve hozzáadjuk a lisztet és kevergetve addig főzzük, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
Majd a tűzről levéve 1 percig pihentetjük. A szoba hőmérsékletű tojásokat egyenként adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett. Minden egyes tojással külön kikeverjük a tésztát.
Két kanál segítségével diónyi méretű tésztákat formázunk
és bő olajban 160-170 fokon kisütjük.
Egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, mert sülés közben megnőnek.
Csokoládé mártás 10 adag
500 ml tej
3 tojás
50 gr kakaó
100 g kristálycukor
50 g vaj
150-200 g csokoládé
esetleg rumaroma
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport és az előzőleg felforrósított tejet, majd állandó keverés mellett vízgőz fölött 85 fokig melegítjük, míg krémmé sűrűsödik. A vízgőzről levéve hozzáadjuk az apró darabokra tört csokoládét és a rumaromát. Addig keverjük, amíg a csoki el nem olvad.