FÁNK NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN

FÁNK NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Fánk Nutrifree mix per pane lisztből gluténmentesen


A farsangi időszak egyik legfontosabb „kelléke”, mert nincs farsang fánk nélkül! Miért kellene erről lemondanunk csak azért, mert gluténmentesen kell étkeznünk? Véleményem szerint első sorban nem szalagosnak kell lennie a gluténmentes fánknak, hanem jónak! Az általam használt fordított technikával pedig duci, puha, légiesen könnyű lesz a belseje. Felveszi a versenyt bármelyik búzalisztes társával.





Hozzávalók:

500 g liszt, Nutrifree mix per pane
110 g cukor
7 g porélesztő
320 ml folyadék: 220 ml tej és 100 ml langyos víz
( vagy csak 320 ml növényi tej )
50 g vaj vagy 40 g olaj
2 tojás
1 cl rum
500 ml olaj a sütéshez



Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk 100 g cukorral. A 40 fokos előmelegített sütőbe tesszük az élesztős keveréket és az összes többi alapanyagot is, hogy minden elem egyforma langyos legyen.

Miután az élesztő kissé megindul, egy keverőtálba egybeöntjük az összes alkotóelemet, majd legalább 5 percig, nagyon alaposan kidagasztjuk gép segítségével közepes-magas sebességfokozaton.

Rizslisztezett deszkára vagy még jobb, ha egy olajozott szilikonos sütőpapírra kiborítjuk, megszórjuk rizsliszttel a tészta tetejét, hogy ne ragadjon hozzá a nyújtófához és 1 – 1.5 cm vastagra kinyújtjuk.
!! A tésztát nagyon lágynak érezhetjük, de pont ilyennek kell lennie!! Ettől tud sütés közben könnyedén megnőni és lesz a tészta belső szerkezete habosan levegős-lágy.

Kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat úgy, hogy a közepébe az ujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk.

SÉF TIPP:

A szaggatót és a kezünket is olajozzuk meg, így biztosan nem fog a tészta hozzáragadni.




40 fokos sütőben kelesztjük, kb. a duplájára. Ez olyan 40-50 perc.

SÉF TIPP:

Az általam használt sorrend, hogy a megsütött tészta szerkezete levegős, könnyed legyen: a formázás, kelesztés, sütés.
Azért találtam ki a búzalisztestől eltérő módon ezt a menetrendet egyes kelt tésztákhoz ( lángos, fánk ), mivel ezekben a lisztkeverékekben nincsen glutén, így megkelesztve még egyszer átgyúrni felesleges, illetve a kelesztés utáni formázással a tésztában kialakuló légbuborékokat nyomjuk / lapítjuk ki.


Magas falú lábasban, bő olajban sütjük ( 150-160 fok ), kb. 1-1 percig mindkét oldalát. Annyi olaj legyen az edényben, hogy 4 cm magasan álljon, így úszni fognak a fánkok benne és nem ég meg az alja. Mivel sülés közben is nő, ezért csak annyit tegyünk az olajba, hogy bőven maradjon hely köztük.



Rácsra szedve lecsepegtetjük.