TIRAMISU TORTA KÁVÉKRÉMMEL TÖLTÖTT MINI KÉPVISELŐFÁNKOKKAL
Tags: gluténmentes piskóta, gluténmentes tiramisu, tiramisu, tiramisu torta
Tiramisu torta kávékrémmel töltött mini képviselőfánkokkal
Piskóta ( 24 cm átmérőjű tortakarikához )
4 db tojás ( ” L”-es méretű 60-65 g-os )
80 g kristály cukor
80 g rizsliszt
kávé, lehet koffeinmentes is a tészta locsolgatáshoz az összeállításnál
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadagoljuk a rizslisztet. Csomómentesre keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan, hogy ne törjük össze, beleforgatjuk a lisztes masszába. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 140 fokos sütőben alsó-felső sütéssel 25 percig sütjük a tésztát. Miután kihűlt félbe vágjuk.
Tiramisu ( mascarpone ) krém:
500 g mascarpone
150 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor vagy kivonat
50 g narancslé (friss)
1 g narancshéj ( reszelve )
1 g citromhéj (reszelve)
15 ml mandula kivonat / aroma vagy ugyanannyi rumaroma
3 db tojás
300 g tej
10 g zselatin
A tojásokat tejjel, cukorral, vaníliával, zselatinnal takarék lángon gép segítségével habosra keverjük, 86’c-ra melegítjük.
Majd szoba hőmérsékletűre hűtve belefogatjuk a többi összetevővel kikevert mascarponét.
Mini képviselőfánk
tej 120 g
víz 120 g
vaj 120 g
cukor 10 g
só 1 g
rizsliszt 150 g
tojás 4-5db (240g)
porcukor 2 dkg
2 literes lábasban a tejet, a vizet, a vajat, a cukrot és a sót felforraljuk. Fakanállal kevergetve hozzáadjuk a lisztet.
Addig főzzük kevergetve, amíg a tészta teljesen el nem válik a lábas falától ( kb. 1 perc ).
Majd a tűzről levéve 1 percig pihentetjük. A szoba hőmérsékletű tojásokat egyenként adjuk hozzá folyamatos keverés mellet a még forró tésztához. Habzsákból kb. 1-1,5 cm átmérőjű halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Kb 2-3 szorosára dagadnak a sütőben, ezért hagyjunk köztük megfelelő távolságot.
160 Celsius fokos sütőben 20-30 perc alatt világos, arany színűre sütjük őket. Sütőt NYITOGATNI TILOS, mert összeesnek!!
Kihűtjük, majd a fánkok aljára egy lyukat szúrunk a habzsák csillagcsövével és ezen keresztül megtöltjük a rumos kávékrémmel.
Egy serpenyőben cukrot olvasztunk, majd a fánkok tetejét óvatosan belemártjuk és így forgatjuk meg különböző durvára aprított magvakba. ( mák, pirított szezámmag, tökmag, kandírozott narancshéj, mogyoró, dió és nagyszemű szórócukor )
Rumos kávéhab
5 dkg kristálycukor
10 gr vaníliás cukor
0,5 dl rum vagy 10 gr rumaroma
10 gr zselatin
2 db tojás
2.5 dl habtejszín
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük egy lábasban.
A habtejszín kivételével hozzáadjuk az összes többi alkotóelemet és takarék lángon, habverővel folyamatosan kevergetve besűrűsödésig melegítjük anélkül, hogy felforrna. Majd szoba hőmérsékletűre hűtjük és laza mozdulatokkal beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Folpackkal lefedjük és min. 1 órára (dermedésig) a hűtőbe tesszük.
Torta összeállítása:
Torta tálra áthelyezzük óvatosan a tortát és a tetejére rendezzük a megtöltött minifánkokat.