KÉPVISELŐFÁNK

KÉPVISELŐFÁNK
Tags: , , ,

Megosztás

Képviselőfánk rizslisztből!

( égetett tészta )

A recept sima, fehér rizsliszttel, barna rizsliszttel és teljes kiőrlésű barna rizsliszttel is működik!
A recept laktózmentes tejjel és vajjal is tökéletesen működik!

kb 10-15 db ( teniszlabda méretűek )
!! Ha többet szeretnénk készíteni, mint az itt megadott mennyiség, akkor kétszer egymás után készítsük el a tésztát és süssük meg !!

Tej 120 g
Víz 120 g
Vaj 120 g
Cukor 10 g
Só 1 g
Rizsliszt 150 g
Tojás 4-5 db
( a tojásokat tessék megmérni, érje el a súlyuk összesen a 240-260 g-ot )

Porcukor 2 dkg ( tetejét  megszórni )
Habtejszín 250 ml ( díszítéshez )


Mielőtt nekikezdenénk a tészta elkészítésének, érdemes legörgetni a SÉF TIPP ponthoz és azt figyelmesen elolvasni, mert abban összegyűjtöttem a leggyakoribb hibákat.

A tojásokat vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy szoba hőmérsékletűek legyenek és mérjük is le őket!

2 literes lábasban a tejet, a vizet, a vajat, a cukrot és a sót összeforraljuk. Fakanállal kevergetve hozzáadjuk a lisztet

tészta 1

és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

tészta 2

Majd a tűzről levéve 1 percig pihentetjük. A szoba hőmérsékletű tojásokat egyenként adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett. Minden egyes tojással külön kikeverjük a tésztát.
Habzsákból diónyi halmokat nyomunk a tésztából a sütőpapírral bélelt tepsire. Fontos, hogy ne legyen nagyobb a tésztahalom, mert a sütési idő ehhez a mérethez van beállítva.

tészta 3

Kb 2-3 szorosára dagadnak a sütőben, ezért hagyjunk közöttük megfelelő távolságot!
170-180°C-os sütőben alsó – felső sütésen, kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük. A sütő ajtaját TILOS nyitogatni, mert különben összeesik a tészta!!
Fontos, hogy a diónyi méretet betartsuk, mert a megadott sütési idő ehhez a mérethez megfelelő.

tészta 4

Kihűtjük, a tetejét levágjuk

tészta 5

és az aljába vanília krémet töltünk, megdíszítjük tejszínhabbal, ráhelyezzük a tetejét és megszórjuk porcukorral.

SÉF TIPP:
Ez az egyik legnehezebb-legtechnikásabb tésztaféle, aminek a készítése folyamán több hibalehetőség is van. Ha mindent pontosan kimértünk, akkor a négy leggyakoribb:
1. Nem főztük meg a rizslisztet eléggé. Elvált az edény falától, mint ahogy a fázis fotón látható?!
2. Valóban csak 1 perc a pihentetés és nem több!!!!, mert különben túlhűl a massza és a tojások nem fogják tudni „összefogni”.
3. A tojásokat egyesével adtuk hozzá és csak miután teljesen elkevertük ütöttük bele a következőt? Mindezt azonban viszonylag gyorsan kell csinálni, mert a 4 tojásnak a még forró masszába kb. 2 percen belül benne kell lenni.
4. Ha hideg sütőbe tesszük be a tésztát, tehát nincs előmelegítve ( 170-180 fok ) akkor is elfolyhat, mert nem fog „hősokkot” kapni..
Ezek azok, amik esetleg a videón nem látszanak. A blogon szereplő Churros videóját ajánlom mindenkinek megnézni mielőtt hozzáfog a képviselőfánk tésztájához, mert annak más arányokkal készül a tésztája, de a technika ugyan ez.

A krém (Spórolós vanília krém) :
3 tojást, 100gramm kristálycukorral, 20g zselatinnal, 10g vaníliás cukorral és 10g rizsliszttel habverő segítségével simára keverünk.
Hozzáadunk fél liter tejet és takarék lángon, folyamatos kevergetés mellett mártássá sűrítjük be.
(85 Celsius fokig melegítjük fel)
Levéve a tűzhelyről, SZOBA HŐMÉRSÉKLETŰRE hűtjük és kb. 250ml tejszín, keményre felvert habjával lazítjuk a krémet. Majd a hűtőben hűtjük egy – másfél órát, utána fakanál segítségével átkeverjük a krémet és így használjuk fel a fánkok betöltésére.