PLJESKAVICA
![PLJESKAVICA](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2016/10/13690616_1188420204513656_6616190023302567366_n-1.jpg)
Pljeskavica
A pljeskavicát készítik sertés, marha és birkahús keverékéből is. A fűszerezése is régiónként változhat, valamint tehetnek bele szódabikarbónát is.
Az így elkészített húspogácsa hamburgernek is tökéletes!
Az itt leírt receptet egy Nis-i konyhafőnöktől tanultam és a sokféle változata közül így ízlik a legjobban.
![13690616_1188420204513656_6616190023302567366_n](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2016/10/13690616_1188420204513656_6616190023302567366_n-300x225.jpg)
50 dkg kétszer darált sertéslapocka
10 g só
½ dl víz
sütés előtt közvetlenül 10dkg apróra vágott vöröshagyma
A hozzávalókat a hagyma kivételével összekevertem és a tálat lefedve betettem a hűtőszekrénybe 12 órára.
A pljeskavica darált, bekevert húsát kivesszük a hűtőből, megvárjuk, míg szoba hőmérsékletű lesz, majd 10 dkg apróra – finomra vágott vöröshagymát keverünk hozzá. 1 cm vastag, lapos húspogácsákat formázunk belőle. Én kb. 10 cm átmérőjűre készítem. Kb. 5-6 db jön ki ebből a mennyiségből. Egy lapos fakanál vagy lapátkanál segítségével felemelve kevés zsírban, közepesen forró serpenyőben 6-8 perc alatt, félidőben megfordítva, jól átsütjük a pogácsákat. A pljeskavica faszén parázson sütve az igazi, de kevés zsíron vagy olajon is elkészíthető.
A pljeskavica darált, bekevert húsát kivesszük a hűtőből, megvárjuk, míg szoba hőmérsékletű lesz, majd 10 dkg apróra – finomra vágott vöröshagymát keverünk hozzá. 1 cm vastag, lapos húspogácsákat formázunk belőle. Én kb. 10 cm átmérőjűre készítem. Kb. 5-6 db jön ki ebből a mennyiségből. Egy lapos fakanál vagy lapátkanál segítségével felemelve kevés zsírban, közepesen forró serpenyőben 6-8 perc alatt, félidőben megfordítva, jól átsütjük a pogácsákat. A pljeskavica faszén parázson sütve az igazi, de kevés zsíron vagy olajon is elkészíthető.