Madártej
Madártej
Hozzávalók:
1 liter zsíros tej
7 db tojás
230 g cukor
10 g vaníliás cukor
csipet só
negyed citrom leve
Készítsük el a habgaluskákat:
A tejet a 150 g cukorral valamint a vaníliás cukorral egy legalább 3 literes lábasban forráspontig melegítjük.
Közben 4 tojás fehérjét a sóval, a citromlével és a fennmaradó 80 g cukorral kemény habbá verjük.
A habot 2 db evőkanál segítségével az éppen csak gyöngyöző tejbe szaggatjuk és fedő alatt alacsony hőmérsékleten, 2 – 3 percig gőzöljük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire szedjük.
Készítsük el a madártejet:
A 4 tojás sárgáját és a 3 egész tojást habosra keverjük és lassan adagolva hozzáöntjük a forró tejet. Majd kis lángon vagy vízgőz felett folyamatos kevergetés közben 85°C-ra melegítjük, így közben besűrűsödik.! Ha ezt a hőmérsékletet túllépjük, kicsapódik a tojás és ‘ikrás’ lesz!
A kész madártejet üveg vagy porcelán tálba öntjük és a habgaluskákkal együtt szoba hőmérsékletűre hűtjük.
Ezt követően a galuskákat a madártejre helyezve, légmentesen lefóliázzuk és alaposan kihűtjük a hűtőgépben (4-6 óra).