TÚRÓS POGÁCSA GLUTÉNMENTESEN NUTRIFREE MISCELA PIÚ LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: gluténmentes, nutrifree miscela piú, pogácsa, tojásmentes, túrós pogácsa
Túrós pogácsa gluténmentesen Nutrifree Miscela piú lisztkeverékből
A pogácsa tésztája glutén- és tojásmentes, a lekenéshez tojásmentes tipp a receptben!
Megsütve puha és omlós. Se élesztő, se sütőpor nem kell bele és erről a pogácsáról senki nem fogja megmondani, hogy tojás- és gluténmentes.
Hozzávalók:
250 g Nutrifree Miscela piú lisztkeverék
250 g tehéntúró
250 g szoba hőmérsékletű vaj
5 – 6 g só
Kenéshez:
1 tojássárgája 2 g vízzel elkeverve a tetejét megkenni
VAGY
reszelt sajttal szórjuk meg, ha tojásmentesen szeretnénk
A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a túrót és a vajat, majd gyúrjuk homogén állagúvá.
Enyhén lisztezett felületre fordítsuk ki és pár mozdulattal gyúrjuk, formáljuk gombóccá.
Tegyük át a szintén vékonyan lisztezett szilikonos sütőpapírra és nyújtsuk 5-6 mm vastag téglalap formára. A fázisfotók alapján a sütőpapír segítségével hajtogassuk 6 rétegre. Először jobbról, majd balról a középső harmadra, ezt követően lentről, majd fentről szintén a középső harmadra. Ismételjük meg még egyszer ezt a folyamatot.
Ezt követően nyújtsuk kb. 1.5 – 2 cm vastagra a tésztát, rácsozzuk be a tetejét és szaggassuk ki a pogácsákat. Nekem 4 cm-es a szaggatóm. Ennek hiányában egyszerűen olajos pengéjű késsel is felvághatjuk tetszőlegesen rudakra vagy 3-4 cm-es négyzet alakúra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztakorongokat, a felületét kenjük meg a vízzel elkevert tojássárgájával vagy a tojásmentes verzióhoz szórjuk meg bőven reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 180 fok hőlégkeverésen kb. 18-20 perc alatt készre sütjük.