GLUTÉNMENTES KIFLI – ZSEMLE NUTRIFREE MISCELA PIÚ LISZTKEVERÉKBŐL

GLUTÉNMENTES KIFLI – ZSEMLE NUTRIFREE MISCELA PIÚ LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , , , , , ,

Megosztás

Gluténmentes Kifli – Zsemle Nutrifree Miscela Piú lisztkeverékből


A Nutrifree legújabb gluténmentes lisztkeverékéből a Miscela piúból sütöttem kiflit és a zsemlét. Ez a lisztkeverék cöliákiások által is fogyasztható gluténmentes búzakeményítőt tartalmaz, ettől még inkább hasonlít illatra, ízre és állagra is a hagyományos péksütikhez.



Kifli Nutrifree lisztkeverékből


Hozzávalók:

250 g Nutrifree Miscela Piu lisztkeverék
5 g porélesztő ( Haas vagy Dr. Oetker )
10 g cukor
10 g olaj
210 g víz
3 csipet só





A sütőt alsó-felső sütési módozaton 50 fokra melegítsük elő.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olvasztott kacsazsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. Dagasztógép esetén közepesen erős sebességen minimum 3-5 perc, kézi mixer esetén minimum 10 perc alatt keverjük össze alaposan a hozzávalókat.

Formázás:

Vékonyan olajozott sütőpapírra vagy a nyújtódeszkára fordítjuk a tésztát. Olajos kézzel pár mozdulattal átgyúrjuk és gombóccá formáljuk.
Mérleg segítségével egyforma adagokra szedjük. Ha kiflit szeretnénk kézzel háromszög formára alakítjuk, majd nyújtófával a formát megtartva egész vékonyra kb. 2 mm-re nyújtjuk. A kb. 10 cm széles talpnál kezdve szorosan! felhajtjuk, majd középről kifelé sodorva feltekerjük a tésztát.

A zsemléhez egyszerűen csak gombócokká formáljuk, majd a deszkán lazán körbe-körbe görgetjük.

SÉF TIPP:

Ügyeljünk rá, hogy úgy fejezzük be a kiflin a tekerést, hogy a vékony csücsök alulra kerüljön, így a sütés során nem fog kinyílni.




Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket, ecset segítségével zsiradékkal átkenjük a felületüket, majd az 50 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és 25 percig kelesztjük.



Az idő lejárta után a hőfokszabályzót 200 fokra tekerem. Amíg a sütő 50-ről 200 fokra melegszik, végig bent maradnak a kiflik. Ha elérte a kívánt hőfokot, beállítom a 18 perc sütési időt, továbbra is az alsó-felső sütési módozaton hagyva, majd ennek lejárta után még 5 perc 220 fok hőlégkeverésen sütöm .

Miután megsültek, egy rácsra tegyük át, a felszínét még forrón, ecset vagy virágokhoz használt spiccelő segítségével kenjünk át, fújjuk be egy kevés vízzel, majd hagyjuk kihűlni.

Tárolás:

Zárható nejlonzacskóban ( zippes uzsis zacskó ) a hűtőben tartom. Fogyasztás előtt 20-30 másodpercre a kenyérpirítóba teszem, így még nem lesz pirítós belőle, de az állaga teljesen felfrissül. Nekünk ez vált be, így 4-5 napig simán ehető bármilyen pékáru. ( kenyér, kifli, zsemle )


Kifli és zsemle Nutrifree Miscela Piu lisztkeverékkel