HAMBURGER ZSEMLE MAGIC MILLS UNI MIX CIROK LISZTKEVERÉKBŐL GLUTÉN- ÉS TEJMENTESEN
Tags: Buci, ciroklisztkeverék, gluténmentes, gluténmentes recept, Hamburger zsemle, magic mills, tejmentes, unimix
Hamburger zsemle Magic Mills Uni Mix cirok lisztkeverékből glutén- és tejmentesen
A hamburger zsemle a Magic Mills lassú felszívódású cirok lisztkeverékéből szuper gyorsan megvan. De teljesen másképp, mint, ahogy azt bárki is elképzelné. Tényleg csak 15 perc a kelesztési idő és már süthetjük is.
Fontos, a tészta állaga miatt muszáj formában sütni.
Tojás nélkül nekem nem működött. Így akinek a tojás tiltólistás, használja a blogon lévő cirok lisztkeverékes zsemlereceptemet.
Ez az anyaghányad és kelesztési idő csak és kizárólag ehhez, a cirok lisztkeverékhez jó! Más lisztekhez van a blogomon recept.
Hozzávalók 4 darab hamburger zsemléhez:
220 g Uni Mix cirok lisztkeverék
30 g tápióka keményítő
2 csipet só
1 db L-es méretű tojás ( 65 – 70 gramm )
250 ml folyadék ( 130 ml víz, 120 ml tej )
3 g porélesztő
15 g cukor
8 g olaj
olaj, a forma kikenéséhez
1 db tojás a kenéshez
tetejére: szezámmag, lenmag, mák, stb.
12 cm átmérőjű hőálló sütőforma vagy fém kb. 2 cm magas 12 cm átmérőjű sütőkarika
A sütőt 45-50 fok alsó-felső módozaton előmelegítjük úgy, hogy egy hőálló tálba 1 – 1.5 dl vizet engedünk és a sütő aljában az egyik sarokba tesszük.
A lisztet és a keményítőt összekeverjük. Ezután a többi száraz hozzávalót, majd az olajat és a tojást is hozzáadjuk.
A dagasztógéppel alacsony fokozaton kezdjük el keverni és folyamatos vékony sugárban adagoljuk hozzá a szoba hőmérsékletű folyadékot.
Legalább 4-5 percig közepesen erős fokozaton dolgozzuk csomómentesre a tésztát.
Ezalatt vékonyan olajozzuk ki a sütőformákat. Én 12 cm átmérőjű hőálló kerámia tálkát használtam, de ez lehet akár egy fém sütőkarika is, aminek a mérete megegyezik a tálkáéval.
A tésztát mérleg segítségével a 4 formába egyenlően elosztjuk ( 145 – 147 gramm ). Olajozott kanál segítségével paskoljuk, simítsuk el egyenesre a felszínét.
Felvert tojással megkenjük és megszórjuk a magokkal.
Az 50 fokra előmelegített sütőben 15 percig kelesztjük, majd feltekerjük a hőfokszabályzót 170 fok alsó-felső sütési módozatra. Amikor elérte a hőfokot, onnantól számított 35 perc alatt készre sütjük.
A hőfokot a sütőmbe helyezett analóg sütőhőmérővel mértem. Szerezzünk be egyet és használjuk, mert így tökéletesen összehangolhatjuk a sütőket!
A megsült bucikat formával együtt tegyük rácsra, amíg kihűlnek. Ezt követően egy NEM hegyes kés segítségével óvatosan a buci alá nyúlva a formából kikanyarítjuk.
Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt a hamburgerzsemlénk.
Séf Tipp 1:
Ha sütőpapírt teszünk a kerámiaforma aljába, a bucit könnyebb lesz kivenni, viszont az alja egy kissé behorpad.
Séf Tipp 2:
A tojás mérete nagyon fontos, ha kisebbet használunk ugyan megnő a buci, de hatalmas lyukakkal lesz teli a szerkezete.
Séf Tipp 3:
Ügyeljünk, hogy a sütőbe helyezett vizes tál ne a hamburger sütőforma alatt legyen, mert így nem fog az alja átsülni.
TÁROLÁSA:
Nem szükséges hűtőbe vagy fagyasztóba tenni! Konyharuhával letakarva a pulton 3-5 napig simán megtartja az állagát, melegítés, mikrózás nélkül is fogyasztható.