MÁKOS HÓKIFLI GLUTÉNMENTESEN MAGIC MILLS UNI MIX CIROK LISZTKEVERÉKBŐL

MÁKOS HÓKIFLI GLUTÉNMENTESEN MAGIC MILLS UNI MIX CIROK LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , ,

Megosztás

Mákos hókifli gluténmentesen Magic Mills Uni Mix cirok lisztkeverékből


A feleségem gyerekkori kedvence, amit a vidéken élő nagymamája gyakran sütött. Más lisztkeverékekből már sokszor készítettük gluténmentesen, de most úgy gondoltuk kipróbáljuk a rizs- és kukoricamentes, lassú felszívódású cirok lisztkeverékből is. Hibátlan lett.


Hókifli Gluténmentesen cirok lisztkeverékből

A tészta hozzávalói:
egy adagból 20 db kifli lett

300 g Magic Mills Uni Mix cirok lisztkeverék
200 g vaj
100 g cukor
2 db L-es méretű tojás + 1 db a kenéshez

cirok finomliszt a szóráshoz

Máktöltelék:

100 g mák megdarálva
40 g cukor
50 g vaníliás cukor
10 g apróra vágott kandírozott narancshéj vagy 1 g friss reszelt narancshéj
7 ml rumaroma
50 ml tej

Szóráshoz:

100 g porcukor
20 g vaníliás cukor

A máktöltelék elkészítése:

A mák kivételével a töltelék hozzávalóit egy lábasban takarék lángon addig melegítjük kevergetve, amíg a cukor felolvad. Ezután levesszük a tűzről, belekeverjük a mákot és félre tesszük, hogy szoba hőmérsékletűre hűljön.

A tészta elkészítése:

Külön-külön kimérjük a tészta hozzávalóit, majd egy nagyobb méretű tálban egyneművé gyúrjuk.

Hűtőben minimum 1 óra hosszát pihentetjük folpackba csomagolva. Az idő lejárta után cirok finomliszttel vastagon megszórt deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Ha szükséges a felületét is szórjuk meg liszttel, hogy a nyújtófa ne ragadjon hozzá.

SÉF TIPP:

A tészta és benne a vaj ahogy melegszik, úgy lesz nehezebben kezelhető. Ilyenkor gyúrjuk össze újból és tegyük vissza a hűtőbe, amíg a vaj visszaszilárdul a tésztában, majd folytassuk a munkát.




Nagy méretű  ( 8-9 cm átmérőjű ) pogácsaszaggatóval vagy egy bögre segítségével köröket szúrunk ki a tésztából. Fél teáskanálnyi máktölteléket teszünk rá, majd feltekerjük és kiflinek formázzuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük őket és tojással lekenjük a tetejét.




160 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési módozaton 15 perc alatt készre sütjük a kifliket.
A tésztán lévő repedéseket, ha akarjuk nagyon óvatosan összenyomhatjuk, bár ahogy hűl, úgy távozik a gőz és zárul a tészta.
Ahogy kivettük a sütőből, még melegen megszórjuk a porcukor – vaníliás cukor keverékével és hagyjuk a tepsin kihűlni.





Hókifli gluténmentesen Magic Mills Uni Mix cirok lisztkeverékből