PIZZA GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN MAGIC MILLS UNI MIX CIROK LISZTKEVERÉKBŐL

PIZZA GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN MAGIC MILLS UNI MIX CIROK LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , , , , ,

Megosztás

Pizza glutén-, tej- és tojásmentesen Magic Mills Uni Mix cirok lisztkeverékből


Ez a recept csak és kizárólag a cirok lisztkeverékhez jó!

Más lisztkeverékekhez is van kidolgozott recept a blogon, a Schar mix B, a Nutrifree mix per pane, a Pennys liszthez, Lisztmix használjuk azokat!


Mindig is azt mondtam, ha van egy jó gluténmentes kenyér-zsemle receptünk, akkor már van pizza receptünk is. Nincs ez másképp a cirok lisztkeverék esetén sem. Ezzel a recepttel egy nagyon finom, ropogós szélű, vékony tésztás pizzát süthetünk, a feltéteket pedig kedvünkre variálhatjuk.

A pizza szósz legalább olyan fontos, mint a tészta, így érdemes azt a 10-15 percet ráfordítani. A receptben leírom azt is, hogy én hogyan készítem.


Pizza Magic Mills cirok lisztkeverékből


Hozzávalók 1 db 36 cm átmérőjű pizzához vagy 38 x 24 cm tepsihez:

250 g Uni Mix cirok lisztkeverék
3 g porélesztő
5 g cukor
2 csipet csipet só
8 g oliva olaj
250 g langyos víz

A feltét:

házi készítésű pizza szósz, sonka, mozzarella sajt és paradicsom

Pizza szósz hozzávalói:

25 g oliva olaj
50 g vöröshagyma
2 g só
2 g fokhagyma ( 1 gerezd )
5 g kristálycukor
2 csipet oregano
1 g bazsalikom
250 g paradicsom sűrítmény ( passata di pomodoro ) vagy 300 g friss, hámozott, darabolt paradicsom

A pizza szósz elkészítése:

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Az olajat lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Beletesszük a fokhagymát, a bazsalikomot, az oreganot, a paradicsom sűrítményt és a cukrot. Összefőzzük, kb. 5 perc után elkészült.

A pizza elkészítése:

A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük.

A keverőtálba először a lisztet, majd a többi száraz hozzávalót tegyük, ezután az olajat öntsük hozzá. Indítsuk el a gépünk dagasztókarját, majd folyamatosan vékony sugárban öntsük hozzá a folyadékot. 2-3 perc alatt egynemű, csomómentes tésztává keverjük.

Enyhén olajozott vagy lisztezett felületen pár mozdulattal átgyúrjuk, gombóccá formáljuk. A pizzasütő lapot enyhén lisztezzük és rajta a tésztát kézzel formára lapítjuk, a szélét kicsit vastagabbra, a közepét vékonyabbra hagyva.



Az előmelegített sütőbe tesszük és 15- max.17 percig kelesztjük. Kivesszük a tésztát, majd a hőfokot feltekerjük 220-230 fok hőlégkeverésre.
Ha elérte a kellő hőfokot, megkenjünk olajjal a tészta széleit körbe, majd visszatesszük és 12-15 perc alatt elősütjük, de csak annyira, hogy éppen csak színt kapjon a tészta.

Az elősütött pizzalapot megkenjük a paradicsom szósszal, megpakoljuk a feltétekkel és a karikára vágott vagy kisebb darabokra tépkedett mozzarella sajttal.




A 250 fok felső grill fokozatra állított sütőbe most már csak annyi időre tesszük be a pizzát, amíg a feltétek átforrósodnak és a sajt ráolvald.

Séf Tipp 1:

Akinek gázsütője van, kelesztheti szoba hőmérsékleten, addig, amíg láthatóan hólyagosodni kezd a tészta. Ezalatt egy másik tepsit fejjel lefelé fordítsunk rá, így nem kap huzatot és nem fog kiszáradni sem.

Séf Tipp 2:

A gáz- és elektromos sütőhöz is szükséges az analalóg sütőhőmérő, hogy a hőfokokat pontosan beállíthassuk, mert a képen látható végeredmény csak így garantálható. A hőfokokat én is analóg sütőhőmérővel határoztam meg, így teljesen összehangolhatjuk a sütőinket, amik egyformán fognak sütni.

Tálalás:

Tálalásnál bazsalikom, oregánó vagy rukkola levelekkel is megszórhatjuk a pizzánkat.