PÁSZTORCIRHONYA, GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN CIROK GYÖNGGYEL
Pásztorcirhonya, glutén-, tej- és tojásmentesen cirok gyönggyel
5 adag
A cirok eredendően gluténmentes. A benne lévő keményítő lassan szívódik fel, ezért alacsony a glikémiás indexe ( 48 ), így akiknek figyelni kell a szénhidrátra, közülük is sokan tudják használni.
A cirok gyöngy 100%-ban hántolt cirokmag. Nincs semmilyen kellemetlen mellékíze, ha megpirítjuk, pattogatott kukorica illata lesz.
Első alkalommal számomra is meglepő volt, hogy a cirokgyöngy tökéletesen hozta kinézetre, ízre és állagra is a tarhonyát úgy, hogy ráadásul glutén-, tej- ÉS tojásmentes és még csak nem is tészta. Így adta magát, hogy a Pásztortarhonyában a tarhonya helyettesítésére használjam. Gyorsan megkedvelte a család, egymás között el is kereszteltük „cirhonyának”, ami a tarhonya és a cirok szavakból összevonva született.
Hozzávalók:
800 g sertés első csülök vagy lapocka
300 g vöröshagyma
400 g burgonya
150 g Magic Mills cirokgyöngy
60 g liba- vagy kacsa zsír
10 g só
5 g fűszerpaprika
1 csipet csili
A megtisztított hagymát apróra vágjuk és a zsírban üvegesre fonnyasztjuk egy minimum 3 literes lábasban. A tűzről lehúzzuk és megszórjuk a fűszerpaprikával, sózzuk, elkeverjük és felöntjük 3 dl vízzel. Fedő alatt főzzük, addig, amíg a húst 2 x 2 cm-es kockára vágjuk.
A pörköltalapba tesszük a sertéshúst és lefedve főzzük, a folyadékot, ami elpárolog folyamatosan pótolva.
Közben a cirokgyöngyöt szárazon addig pirítjuk, amíg pattogatott kukorica illata nem lesz. Ekkor 5-szörös mennyiségű vízzel felengedjük és fedő alatt puhára főzzük, ez nagyjából 50 perc.
A burgonyát meghámozzuk és 1×1 cm-es kockára vágjuk. Hideg vízben tartjuk felhasználásig.
Amikor hús már majdnem puha, hozzáadjuk a leszűrt krumplit és a cirokgyöngyöt is. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen csak ellepje, majd puhára főzzük.