ARANYGALUSKA VANÍLIA SODÓVAL GLUTÉNMENTESEN PENNY FREE LISZTKEVERÉKBŐL

ARANYGALUSKA VANÍLIA SODÓVAL GLUTÉNMENTESEN PENNY FREE LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , , ,

Megosztás

Aranygaluska vanília sodóval gluténmentesen Penny Free lisztkeverékből

A recept növényi tejjel és növényi zsiradékkal / margarinnal is ugyan ezekkel az arányokkal elkészíthető!


Az aranygaluskát mindenki szereti nálunk a családban. Sokan talán nem ismerik, mivel nem tipikusan cukrászdai sütemény. Első sorban éttermek süteménykínálatában található meg, mint “éttermi meleg tészta”. A vanília mártás vagy a borsodó kötelező kísérője, nélküle csak egy “diós bukta” lenne. Nálam a kelt tészták TOP 3-ban benne van!
Desszertként vagy egy tartalmas leves után főételként is tökéletesen megállja a helyét.
Jól bevált receptem már volt az aranygaluskához, de a Penny Free lisztből most sütöttem először. Nem csalódtam, ebből a lisztkeverékből is nagyon jól sikerült, érdemes kipróbálni.





A tészta hozzávalói:

500 g Penny Free kenyérhez való lisztkeverék
110 g cukor
7 g porélesztő
220 ml tej
100 ml langyos víz
50 + 250 g vaj
2 tojás+ 1 tojás a kenéshez

A tepsit kikenni:

10 g vaj
50 g barna cukor

Töltelék” hozzávalói:

300 g dió
200 g cukor


A “töltelék” előkészítése:

A cukrot világos-aranysárgára karamellizáljuk, majd beleforgatjuk a durvára darált diót. A tűzről levéve sütőpapírra terítjük és hűlni hagyjuk. A cukortól összetapadt diót nyújtófa segítségével apró darabokra zúzzuk.

A tészta elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk 100 g cukorral. 40 fokos sütőbe tesszük az élesztős keveréket, a lisztet is, hogy minden elem egyforma langyos legyen, valamint egy tálkában, a 2 darab feltört tojást is. Az 50 g vajat szintén meglangyosítjuk, hogy felolvadjon.

Miután az élesztő kissé megindul, egy keverőtálba egybeöntjük az összes alkotóelemet, majd legalább 5 percig, nagyon alaposan kidagasztjuk gép segítségével közepes-magas sebességfokozaton.

Míg a gép dagaszt, a tepsit ecset segítségével kivajazzuk, majd barna cukorral vékonyan, egyenletesen bevonjuk a tepsi alját és a falát, mint amikor kilisztezzük, csak most a cukorral tesszük ezt. ( a tepsi mérete nálam 20 x 30 cm )

Rizslisztezett nyújtódeszkára borítjuk a tésztát és  kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. A tésztából rizslisztezett pohárral félköröket szaggatunk.

Felolvasztjuk a maradék 250 g vajat és a kiszaggatott galuskákat beleforgatjuk, majd lazán egymás mellé rakunk egy réteget a tepsi aljára. A diót egyenletesen rámorzsoljuk. A tetejére újabb réteg vajban megforgatott tészta kerül. 1 tojás sárgáját kikeverünk és a tetejét ezzel kenjük le.

40 fokos sütőben minimum 50 percig kelesztjük, de legalább amíg a duplájára nő.





Majd feltekerjük a hőfokot és miután elérte a 160 fokot, onnantól számított kb. 40-50 percig sütjük alsó-felső sütési módozaton.





Vanília sodó hozzávalói:

5 db L-es tojás
1 l tej
150 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor



A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd felöntjük a tejjel. Takarék lángon 85 fokig melegítjük, habverővel folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik.