KÓKUSZOS-ANANÁSZ TORTA GLUTÉN-, TEJ-, TOJÁS- ÉS LISZTMENTESEN

KÓKUSZOS-ANANÁSZ TORTA GLUTÉN-, TEJ-, TOJÁS- ÉS LISZTMENTESEN
Tags: , , , , , , , , ,

Megosztás

Kókuszos – Ananász torta
glutén-, tej-, tojás- és lisztmentesen

22 cm-es tortakarikához


Ki hallott már olyan tortáról, amit nem sütni, hanem főzni kell??!! Na ez, pont olyan!
Egy virtuális utazásra️ visz. Napsütéses, homokos tengerpart és egy kis Pina Colada koktél ( ejtsd pinya kolada ). A süti elkészítéséhez a koktél 3 fő alkotóelemét használtam: kókusztej, ananász és rum(aroma).
A torta nem csak gluténmentes, de tejet-, lisztet- és tojást sem tartalmaz, sőt a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá!




A tortaalap hozzávalói:

450 ml kókusztej
100 g cukor
60 g keményítő
200 g kókuszreszelék
1 g citromhéj
1 g narancshéj


A tortaalap elkészítése:

Összefőzzük a kókusztejet a cukorral és a keményítővel. Ha besűrűsödött ( pudingnál sűrűbb, ragacsos-nyúlós massza lesz ), beleöntjük a kókuszreszeléket, a citrom- és a narancs héját, majd alaposan elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről és még melegen a tortakarikába nyomkodjuk és hagyjuk kihűlni.

A krém hozzávalói:

1 kg friss ananász
450 ml konzerv kókusztej
100 + 100 g cukor
1 citrom leve
30 g zselatin
10 g rumaroma vagy 1/2 dl fehér rum

A krém elkészítése:

A kókusztejet habszifonban 2 db patronnal felfújjuk.( Ha nincs habszifonunk, akkor 500 ml habbá vert növényi tejszínnel helyettesíthetjük. Opcionálisan kókusz aromával ízesíthetjük. )

Az ananászt megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk és 1/2 liter vízben 100 g cukorral negyed órát főzzük fedő alatt. Ha kihűlt, leszűrjük, a levét félretesszük, majd a gyümölcsöt 100 g cukorral, a citromlével pépesre turmixoljuk.

Az ananász főzőlevéből 200 ml-t a zselatinhoz keverünk és forráspontig melegítjük, majd félre húzzuk.

Az ananászpépet egy tálba tesszük. A habszifonból a kókusztejhabot kifújjuk a gyümölcspépre, hozzáadjuk a 10 g rumaromát, majd a zselatint és anélkül, hogy a habot összetörnénk átkeverjük, majd a tortaalapra simítjuk.
2-3 órahosszára a hűtőbe tesszük dermedni.

Díszítés hozzávalói:

200 ml növényi habalap ( Schlagfix )
koktél cseresznye

Díszítéshez a golyók elkészítése:

A fehér kókuszgolyókhoz 1/2 adagot készítettem a tortaalaphoz használt kókusztésztából, amit pluszban még 5 ml rumaromával is ízesítettem. A koktél cseresznyét beburkoltam vékonyan a tésztával és golyót formáztam belőle.

A tortát a félbe vágott kókuszgolyókkal és a Schlagfixből vert habrózsákkal díszítettem.