KÓKUSZOS-MÁLNATORTA GLUTÉN- ÉS TEJMENTESEN

KÓKUSZOS-MÁLNATORTA GLUTÉN- ÉS TEJMENTESEN
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Kókuszos-Málnatorta glutén- és tejmentesen

22 cm-es kapcsos tortaformához






A házassági évfordulónkra készült ez a torta, ami nem csak glutén, de tejmentes is, mivel a málna krémhez kókusztejet használtam. Innentől már adta magát, hogy a tortában a második krémréteg kókuszos legyen. Nagyon passzolnak egymáshoz!

A torta készítését szakaszokra lehet bontani:
A megsütött tésztának ki kell hűlnie teljesen, mielőtt felvágjuk. A krémeket is csak a felhasználás előtt érdemes elkészíteni, de időre van szükség ahhoz is, amíg megdermednek teljesen.


Első lépésként süssük meg a kakaós piskótát.

A piskóta hozzávalói:

22 cm-es kerek vagy 23 cm-es négyzetes kapcsos tortaformához

6 db L-es méretű ( 60-65 g ) tojás
( ha kisebb a tojás, akkor az összsúlyt 6 x 60 g= 360 g vegyük figyelembe )
12 dkg cukor
12 dkg rizsliszt
4 dkg kakaópor

A piskóta elkészítése:

A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral ( amíg a cukor el nem olvad ). A rizsliszthez hozzászitáljuk a kakaóport és hozzáadjuk a tojásos cukorhoz. Csomómentesre keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk a lisztes masszába, úgy hogy a hab ne törjön össze.
Magas falú tepsit / kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. 150 fokos sütőben készre sütjük. Nekem kb. 60 perc kellet, de mindenképpen végezzünk tűpróbát!

SÉF TIPP: A tűpróbát a nevével ellentétben hurkapálcával vagy fogpiszkálóval végezzük, mert sokkal pontosabban megmutatja, hogy készre sült-e már a tészta. Míg a fémtűre már a 90%-ban megsült tészta sem ragad rá és késznek gondolhatjuk, addig a fa alapú pálca érdes felülete csak akkor marad tiszta, ha valóban nem nyers már a piskóta.

Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk háromfelé. Az első lapot tegyük vissza a kapcsos tortaformába.

Második lépés a málnakrém elkészítése.

Málnakrém hozzávalói:

500 g málna
450 gr Lidl-ös kókusztej
180 g kristálycukor
1-1 g narancs és citrom reszelt héja
25 g zselatin

A málnakrém elkészítése:

A habszifonnal történő felfújás tejszínhab szerű állagot ad a kókusztejnek.
Ha NINCS habszifonunk, akkor a kókusztejet csak simán keverjük a zselatinos-málnás krémalaphoz, így is jó lesz.

A málnát lecukrozzuk, majd fél- 1 óra múlva apró lyukú szitán áttörjük, így a magok nem kerülnek bele a krémbe.
A zselatint 1 dl vízbe beáztatjuk, majd, ha a vizet felszívta, forráspontig melegítjük. Langyosra hűtjük, belekeverjük a szoba hőmérsékletű málnába, majd a habszifonnal felfújt kókusztejjel lazítjuk ( óvatosan beleforgatjuk ).

A kapcsos formában lévő piskótalapra öntjük, majd folpackkal lefedve a hűtőbe tesszük dermedni.



Harmadik lépésként jöhet a kókuszkrém elkészítése.

Kókuszkrém hozzávalói:

6 tojássárgája
200 gr cukor
1-1 gr citrom- és narancs héja
900 ml ( 2 doboz ) Lidl-ös Kókusztej
25 gr zselatin
40 gr kókuszliszt vagy finomra darált kókuszreszelék

A kókuszkrém elkészítése:

A habszifonnal történő felfújás tejszínhab szerű állagot ad a kókusztejnek.
Ha NINCS habszifonunk, akkor az összes kókusztejet keverjük a zselatinos-tojássárgájás krémalaphoz és így melegítsük 85 fokig.

A kókusztej felét habszifonba töltjük és egy patronnal felfújjuk.

A tojássárgáját a kókuszliszt vagy reszelékkel, a cukorral, a kókusztej másik felével, a zselatinnal, valamint a citrom- és narancshéjjal 85 fokig melegítjük ( híg sodót kapunk ), majd szoba hőmérsékletűre hűtjük és mielőtt a zselatin kötni kezdene, beleforgatjuk a habszifonnal felfújt kókusztejet.

A kapcsos formában lévő már megdermedt málnakrémre ráhelyezzük a második piskótalapot és ráöntjük a kókuszkrémet. Folpackkal lefedve újból a hűtőbe tesszük, hogy ez a krém is megdermedjen.



Ha a kókuszkrém is megkötött, tegyük rá a harmadik tortalapot és kezdhetjük a díszítést.



Díszítés:

A „fonott kosár” mintához ezt a kigőzölt tojásfehérje habot használtam:
6 tojásfehérjét vízgőz felett 75 fokig melegítünk 350 g cukorral, ezt követően gépi habverő segítségével kihűlésig habosítva keverjük. Majd belekeverünk 40 gr keményítőt.

Lapos, egyik oldalán fogazott díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük és sok-sok türelemmel elkezdjük „bevonalazni” a torta oldalát.





A torta elég nagy sikert aratott a családban, mindenkinek nagyon ízlett. Így egy héttel később a fiam barátnőjének a születésnapjára egyértelmű volt, hogy a glutén- és tejmentes torta csakis ez lehet.