LASAGNE GLUTÉNMENTESEN

LASAGNE GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , ,

Megosztás

Lasagne gluténmentesen

10 adag, a tepsi belső mérete: 24 x 32 cm






A ragu hozzávalói:

80 dkg marhahús, darált
15 dkg vörös hagyma
10 dkg zellerszár
5 dkg olíva olaj
3 g őrölt bors
30 g cukor
30 g só
500 g paradicsom sűrítmény ( passata di pomodoro ) vagy 1 kg friss, forrázott, hámozott, apróra vágott paradicsom
1 g oregano
10 g fokhagyma
2 g szárított bazsalikom vagy 1 dkg friss levél

A ragu elkészítése:

Olíva olajon üvegesre fonnyasztjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát.
Hozzáadjuk a darált húst, a sót, az oregánot, az őrölt borsot, a cukrot és nagy lángon kevergetve pirítjuk 2 percig, de legalább addig, míg a hús kifakul.
Tovább ízesítjük a paradicsomsűrítménnyel, a 10 g zúzott fokhagymával, a bazsalikommal, a zellerszárral. Fedő alatt takarék lángon főzzük 20-30 percen keresztül.



Besamel mártás hozzávalói:

100 gr vaj
100 gr rizsliszt
500 ml tej
2 gr só
1/3 szerecsendió reszelve

A mártás elkészítése:

A vajat felolvasztjuk. Takarék lángon kevergetve hozzáadjuk a rizslisztet, majd továbbra is kevergetve felengedjük a tejjel, ízesítjük a sóval és a szerecsendióval. Forrástól számított fél percig főzzük.




Gyúrt tészta hozzávalói:

4 db L-es méretű tojás
NAGYON FONTOS!: 250-260 gr összsúly legyen meg!
( Ha kevesebb a tojások súlya, nem fog összeállni a tészta, ha több, akkor túl lágy lesz. )
380 g rizsliszt + 50 g a nyújtáshoz
csipet só


A tészta elkészítése:

Az alapanyagokat tálba tesszük és kézzel addig gyúrjuk, amíg teljesen egynemű, homogén állagú nem lesz. Gombócot formálunk belőle, pár csepp olajjal vagy zsírral lekenjük a felszínét és letakarva 20 percig pihentetjük.

Lisztezett deszkára tesszük, majd a tésztánk tetejét is egy kevés liszttel megszórjuk. Kézzel kilapítjuk, majd nyújtófával egészen vékonyra nyújtjuk.
Téglalap formára daraboljuk és sós forrásba lévő vízben előfőzzük. Ez kb. 1 perc.





A lasagne összeállításához:

300 gr Mozzarella sajt

A tepsi aljába nagyon kevés Besamel mártást kenünk, rá egy sor tészta, majd ragu. Ezt a mártás-tészta-húsos ragu rétegezést folytatjuk. Próbáljuk úgy, hogy a legfelső réteg tészta legyen. Szeletelt mozzarella sajttal befedjük.



SÉF TIPP:

Ha van tojásszeletelőnk, azzal a mozzarella sajtot könnyedén egyforma szeletekre tudjuk vágni.



A tészta sütése:

200 fok alsó-felső sütési módozaton addig sütjük, míg a sajt megolvad és szép színe nem lesz.