FÁNK SCHAR MIX B LISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN

FÁNK SCHAR MIX B LISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , ,

Megosztás

Fánk Schar mix B lisztből gluténmentesen

A recept növényi tejjel és növényi zsiradékkal is működik!



A farsangi időszak egyik legfontosabb „kelléke”, mert nincs farsang fánk nélkül! Miért kellene erről lemondanunk csak azért, mert gluténmentesen kell étkeznünk? Véleményem szerint első sorban nem szalagosnak kell lennie a gluténmentes fánknak, hanem jónak! Az általam használt fordított technikával pedig duci, puha, légiesen könnyű lesz a belseje. Felveszi a versenyt bármelyik búzalisztes társával.




Hozzávalók:

500 g Schar mix B liszt
110 g cukor
7 g porélesztő
320 ml folyadék: 220 ml tej és 100 ml langyos víz
( vagy csak 320 ml növényi tej )
50 g vaj vagy 40 g olaj
2 tojás
1 cl rum

pici olaj a sütőpapírt lekenni
500 ml olaj a sütéshez

Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk 100 g cukorral. 40 fokos sütőbe tesszük az élesztős keveréket, a lisztet, hogy minden elem egyforma langyos legyen, valamint egy tálkában a 2 darab feltört tojást is. A vajat szintén meglangyosítjuk, hogy felolvadjon.

Miután az élesztő kissé megindul, a keverőtálba egybeöntjük az összes alkotóelemet, majd legalább 5 percig, nagyon alaposan kidagasztjuk gép segítségével közepes-magas sebességfokozaton.
Az olajjal vékonyan átkent sütőpapírra kiborítjuk, olajos kézzel gombócot formálunk a tésztából, megszórjuk rizsliszttel a tetejét, hogy ne ragadjon hozzá a nyújtófához és 1-1.5 cm vastagra kinyújtjuk.

!! A tésztát lágynak érezhetjük, de pont ilyennek kell lennie!! Ettől tud sütés közben könnyedén megnőni és lesz a tészta belső szerkezete habosan levegős-lágy.




Kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat úgy, hogy a közepébe az ujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk. 7.5 cm átmérőjű szaggatót használtam, így pont 20 db fánkom lett.



40 fokos sütőben kelesztjük, kb. a duplájára. Ez olyan 45-50 perc volt nekem.



SÉF TIPP:

Az általam használt sorrend, hogy a megsütött tészta szerkezete levegős, könnyed legyen: a formázás, kelesztés, sütés.
Azért találtam ki a búzalisztestől eltérő módon ezt a menetrendet egyes kelt tésztákhoz ( lángos, fánk ), mivel ezekben a lisztkeverékekben nincs glutén, így megkelesztve még egyszer átgyúrni felesleges, illetve a kelesztés utáni formázással a tésztában kialakuló légbuborékokat nyomjuk / lapítjuk ki.


Sütés:

Magas falú lábasban, bő olajban sütjük ( 150-160 fok ), kb. 1-1 percig mindkét oldalát. Olyan lábast válasszunk, hogy az olaj 4 cm magasan álljon benne, így úszni fognak a fánkok és nem ég meg az alja.
Mivel sülés közben is nő, ezért csak annyit tegyünk az olajba, hogy bőven maradjon hely köztük.
A sütéshez az olajba, először a kelesztés során felfelé néző oldalával tegyük be!!

Rácsra szedve lecsepegtetjük.