FÁNK SCHAR MIX B LISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN

FÁNK SCHAR MIX B LISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , ,

Megosztás

Fánk Schar mix B lisztből gluténmentesen

A recept növényi tejjel és növényi zsiradékkal is működik!A farsangi időszak egyik legfontosabb „kelléke”, mert nincs farsang fánk nélkül! Miért kellene erről lemondanunk csak azért, mert gluténmentesen kell étkeznünk? Véleményem szerint első sorban nem szalagosnak kell lennie a gluténmentes fánknak, hanem jónak! Az általam használt fordított technikával pedig duci, puha, légiesen könnyű lesz a belseje. Felveszi a versenyt bármelyik búzalisztes társával.
Hozzávalók:

500 g Schar mix B liszt
110 g cukor
7 g porélesztő
320 ml folyadék: 220 ml tej és 100 ml langyos víz
( vagy csak 320 ml növényi tej )
50 g vaj vagy 40 g olaj
2 tojás
1 cl rum

pici olaj a sütőpapírt lekenni
500 ml olaj a sütéshez

Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk 100 g cukorral. 40 fokos sütőbe tesszük az élesztős keveréket, a lisztet, hogy minden elem egyforma langyos legyen, valamint egy tálkában a 2 darab feltört tojást is. A vajat szintén meglangyosítjuk, hogy felolvadjon.

Miután az élesztő kissé megindul, a keverőtálba egybeöntjük az összes alkotóelemet, majd legalább 5 percig, nagyon alaposan kidagasztjuk gép segítségével közepes-magas sebességfokozaton.
Az olajjal vékonyan átkent sütőpapírra kiborítjuk, olajos kézzel gombócot formálunk a tésztából, megszórjuk rizsliszttel a tetejét, hogy ne ragadjon hozzá a nyújtófához és 1-1.5 cm vastagra kinyújtjuk.

!! A tésztát lágynak érezhetjük, de pont ilyennek kell lennie!! Ettől tud sütés közben könnyedén megnőni és lesz a tészta belső szerkezete habosan levegős-lágy.
Kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat úgy, hogy a közepébe az ujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk. 7.5 cm átmérőjű szaggatót használtam, így pont 20 db fánkom lett.40 fokos sütőben kelesztjük, kb. a duplájára. Ez olyan 45-50 perc volt nekem.SÉF TIPP:

Az általam használt sorrend, hogy a megsütött tészta szerkezete levegős, könnyed legyen: a formázás, kelesztés, sütés.
Azért találtam ki a búzalisztestől eltérő módon ezt a menetrendet egyes kelt tésztákhoz ( lángos, fánk ), mivel ezekben a lisztkeverékekben nincs glutén, így megkelesztve még egyszer átgyúrni felesleges, illetve a kelesztés utáni formázással a tésztában kialakuló légbuborékokat nyomjuk / lapítjuk ki.


Sütés:

Magas falú lábasban, bő olajban sütjük ( 150-160 fok ), kb. 1-1 percig mindkét oldalát. Olyan lábast válasszunk, hogy az olaj 4 cm magasan álljon benne, így úszni fognak a fánkok és nem ég meg az alja.
Mivel sülés közben is nő, ezért csak annyit tegyünk az olajba, hogy bőven maradjon hely köztük.
A sütéshez az olajba, először a kelesztés során felfelé néző oldalával tegyük be!!

Rácsra szedve lecsepegtetjük.