KIFLI – ZSEMLE SCHAR mix B LISZTKEVERÉKBŐL

KIFLI – ZSEMLE SCHAR mix B LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Kifli – Zsemle Schar mix B lisztkeverékből

Glutén-, tej- és tojásmentes recept
A tészta hozzávalói:

250 g Schar mix B
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
200 – 205 gr langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír vagy olaj
2 csipet sóA sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy kis méretű tepsit vagy fém lábast 2.5 deci vízzel az aljába teszünk. Ez a sütés végéig bent marad. Nálam a tepsi 20 x 30 cm-es.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, úgy, hogy az élesztő és a só ne érintkezzen egymással, majd az olvasztott kacsazsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk a tésztát.

Vékonyan olajozott sütőpapírra fordítjuk a tésztát. Olajos kézzel vagy gumikesztyűt húzva pár mozdulattal átgyúrjuk és gombóccá formáljuk.

Én most kör alakúra nyújtottam a tésztát, az egyik feléből 4db kiflit tekertem, míg a másik részből egyforma súlyú gombócokat formáztam a zsemléhez és a stanglihoz.


Ha zsemléket szeretnénk sütni:

Mérleg segítségével 90 – 95 g-os adagokat csípünk le. A lényeg, hogy közel egyforma súlyúak legyenek. Először egy gombócot formázzunk, majd a deszkára helyezve a kezünkkel kupolát formázva fölé a tésztát körbe-körbe hengergetjük.
A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, olvasztott kacsazsírral átkenjük a felszínét.


Ha kiflit szeretnénk sütni:

A formázásra két lehetőség is van.

Formázás 1:

Vékonyan olajozott sütőpapírra fordítjuk a tésztát. Olajos kézzel vagy gumikesztyűt húzva pár mozdulattal átgyúrjuk és gombóccá formáljuk, majd nyújtófával 3 milliméter vastagságúra, nagyjából 35 cm-es kör alakra nyújtjuk.

Egy kés vagy a pizzavágó segítségével először négybe vágjuk, majd attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk készíteni, a negyedeket tovább felezzük vagy harmadoljuk.
A “normál” méretű kiflihez 8 egyenlő részre vágjuk a tésztakört.


Kiemelünk egy tésztacikket, óvatosan húzzuk meg kézzel, hogy szinte a másfélszeresére nyúljon meg a tészta, de akár nyújtófával is rásegíthetünk egy kicsit. Így még hosszúkásabb lesz a formája, több tekerés lesz rajta. A széles talpát egy kicsit összébb is lehet nyomkodni, hogy tömzsibb legyen a feltekert kifli. A vastagabb végétől elkezdjük szorosan! feltekerni. Hagyhatjuk így egyenesen, de adhatunk a tekercsnek egy enyhe “félhold” ívet is.

Formázás 2:

Mérleg segítségével egyforma gombócokra szedjük a tésztát, majd kézzel háromszög formára alakítjuk, a nyújtófával a formát megtartva egész vékonyra kb. 2 mm-re nyújtjuk. A széles talpnál szorosan felhajtjuk, majd középről kifelé sodorva feltekerjük a tésztát.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket / zsemléket ( akár a tészta alatt lévőt is felhasználhatjuk erre a célra ), ecset segítségével zsiradékkal átkenjük a felületüket.


SÉF TIPP:

Ügyeljünk rá, hogy úgy fejezzük be a tekerést a kiflinél, hogy a vékony csücsök alulra kerüljön, így a sütés során nem fog kinyílni.

Kelesztés – Sütés:

Az 50 fokra előmelegített sütőbe helyezzük a tepsit és 35 percig kelesztjük a kifliket / zsemléket.


Az idő lejárta után a hőfokszabályzót 200 fokra tekerem. Amíg a sütő 50-ről 200 fokra melegszik, végig bent maradnak a kiflik. Ha elérte a kívánt hőfokot, beállítom a 15 perc sütési időt, továbbra is az alsó-felső sütési módozaton hagyva.
A sütési idő mindig sütőfüggő! Lehet, hogy egy másik sütőnél akár 20 perc is szükséges lehet, hogy átsüljön és a megfelelő szín eléréséhez.

Miután megsültek, tegyük rácsra, a felszínét még forrón, ecset segítségével kenjünk át egy kevés vízzel, majd hagyjuk kihűlni.