KENYÉR SCHAR mix B LISZTKEVERÉKBŐL

KENYÉR SCHAR mix B LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , ,

Megosztás

Kenyér Schar mix B lisztkeverékből




A tésztával nagyon könnyű dolgozni, formázni. A végeredmény egy igazi ropogós héjú, rusztikus cipó lett.




A kenyértészta hozzávalói:

250 g Schar mix B
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
200 – 205 gr langyos víz
8 g olaj
2 csipet só



A sütőt alsó-felső sütési módozatban 30-40 fokra előmelegítjük és egy kisebb tepsit vagy fém lábast 2.5 deci vízzel az aljába teszünk. Ez a sütés végéig bent marad. Nálam a tepsi egy kicsi, 20 x 30 cm-es, az egyik sarokba eltolva!, így „nem fogja le” az alsó fűtőszálat.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, úgy, hogy az élesztő és a só ne érintkezzen egymással, majd az olajat. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk a tésztát.

ÉRDEMES EZT A TÉSZTÁT IS SÜTŐPAPÍRRAL BÉLELT KENYÉRSÜTŐFORMÁBAN VAGY JÉNAIBAN SÜTNI, ÍGY KEVÉSBÉ FOG ELTERÜLNI!

A gyúródeszkán nagyon vékonyan, ecset segítségével olajozzuk le azt a felületet, ahová a tésztát kifordítjuk a dagasztótálból. Olajozott kézzel vagy szilikonos kesztyűben pár mozdulattal gyúrjuk át, majd formázunk belőle gombócot vagy veknit. Tegyük a sütőpapírral bélelt formába.



A tetejét bevágjuk nagyjából 10 milliméter mélyen és a felszínét átkenjük olajjal, hogy erőteljesebb barnás színe legyen sütés után.

Az előmelegített sütőben kelesztjük  45 percet,



majd a tésztát bent hagyva, továbbra is alsó-felső sütési módozaton, feltekerjük a hőmérsékletet 200 fokra.  Miután elérte a kellő hőfokot onnantól számított 45-50 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve áthelyezzük egy rácsra, a tetejét még tűzforrón minimális vízzel kenjük át ecset segítségével vagy a virágokhoz használt kézi permetezővel fújjuk le és így hagyjuk teljesen kihűlni. Csak ezután vágjuk fel.

Tárolás:

Zárható nejlonzacskóban ( zippes uzsis zacskó ) a hűtőben tartom. Fogyasztás előtt 20-30 másodpercre a kenyérpirítóba teszem, így még nem lesz pirítós belőle, de az állaga teljesen felfrissül. Nekünk ez vált be, így 4-5 napig simán ehető bármilyen pékáru. ( kenyér, kifli, zsemle )