KENYÉR SCHAR mix B LISZTKEVERÉKBŐL

KENYÉR SCHAR mix B LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , ,

Megosztás

Kenyér Schar mix B lisztkeverékből




A tésztával nagyon könnyű dolgozni, formázni. A végeredmény egy igazi ropogós héjú, rusztikus cipó lett.




A kenyértészta hozzávalói:

250 g Schar mix B
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
205 gr langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír / olaj
2 csipet só



A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy kisebb tepsit vagy fém lábast 2.5 deci vízzel az aljába teszünk. Ez a sütés végéig bent marad. Nálam a tepsi 20 x 30 cm-es.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, úgy, hogy az élesztő és a só ne érintkezzen egymással, majd az olvasztott kacsazsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk a tésztát.

Lapos tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd nagyon vékonyan, ecset segítségével olajozzuk le azt a felületet, ahová a tésztát kifordítjuk a dagasztótálból. Olajozott kézzel formázunk gombócot.



A tetejét bevágjuk nagyjából 2-3 milliméter mélyen és a felszínét átkenjük olajjal, hogy erőteljesebb barnás színe legyen sütés után.
Én a felső részen nagyjából félkörben metszettem be, mintha egy kis kalapot vágnék.

Az előmelegített sütőben kelesztjük  40 percet,



majd a tésztát bent hagyva, továbbra is alsó-felső sütési módozaton, feltekerjük a hőmérsékletet 200 fokra.  Miután elérte a kellő hőfokot onnantól számított 20 percig sütjük, majd 180 fokra visszatekerve a hőmérsékletet még további 20 percig hagyjuk a sütőben.

A sütőből kivéve áthelyezzük egy rácsra, a tetejét még tűzforrón minimális vízzel kenjük át ecset segítségével és így hagyjuk kihűlni. Csak ezután vágjuk fel.