PASTÉIS DE BELÉM

PASTÉIS DE BELÉM
Tags: , , , , ,

Megosztás

Pastéis de Belém,
leveles tésztából készült kosárka fahéjas vanília krémmel



Portugália, Lisszabon egyik leghíresebb sütije. Ha jártál már ott, biztos, hogy láttad a cukrászdák kínálatában a fahéjas-vaníliás krémmel töltött leveles kosárkát. A Belém torony tövénél található kis cukrászdában 1837 óta készítik a mai napig az eredeti, titkos recept alapján.
Ha már Lisszabonban jártam, természetes volt, hogy megkóstolom és persze itthon megpróbáljam elkészíteni.


Hozzávalók:

1 csomag Schar fagyasztott leveles tészta

3 db L-es tojás
80 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor
10 g keményítő
30 g rizsliszt
1 rúd fahéj
250 ml tej
250 ml tejszín


A fagyasztott leveles tészta előkészítése a felhasználáshoz

A leveles tésztát a mélyhűtőből a hűtőszekrénybe tesszük és legalább 24 órán keresztül hagyjuk itt kiolvadni. Ezután szoba hőmérsékleten még további 2-3 óra hagyjuk állni a csomagolásában.
Így egyenletesen fog kiengedni, nem fog törni, jól kezelhető lesz a tészta.

Amíg a tészta “melegszik” készítsük el a krémet.

A tejet a tejszínnel összekeverjük, hozzáadjuk a fahéjat és felforraljuk. A többi összetevőt a tojássárgájával csomómentesre keverjük, majd a forró tejes-tejszínt vékony sugárban folyamatos keverés mellet hozzáadjuk. A tűzhelyre visszatéve besűrűsödésig ( 85 fok ) kevergetve melegítjük.
Egy sűrűn folyó krémet kell kapnunk.

A kiengedett leveles tésztát, kitekerjük és a hozzáadott papíron kinyújtjuk, de csak annyira, hogy ne lógjon túl.
9 cm átmérőjű szaggatóval köröket hasítunk ki belőle, amivel vigyázva, hogy ne szakadjon ki a tészta, a muffinformát kibéleljük.


A szoba hőmérsékletűre hűtött krémmel 2/3-ig töltjük a kosárkákat.

A sütőt 210 fok hőlégkeverésre melegítettem elő és 12-15 perc alatt készre sütöttem.

Ne lepődjünk meg, mert sütés közben felfújódik a krém, majd ahogy hűl, úgy megy vissza a helyére.