SOMLÓI GALUSKA GLUTÉNMENTESEN

SOMLÓI GALUSKA GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Somlói galuska gluténmentesen

Rizsliszttel készített piskótával





Hogy kinek is köszönhetjük a somlóit, megoszlanak a vélemények. Vannak akik Gollerits Károlyt a Gundel étterem egykori főpincérét tartják a megálmodónak, de mindenképpen Szőcs Béla cukrászmester volt, aki először elkészítette. Neve nagy valószínűséggel a Fót melletti Somlyó-hegyhez kapcsolódik, ahol alkotója hosszú évtizedeken át élt és működtette cukrászműhelyét.
1958-ban a brüsszeli világkiállításon mutatkozott be az azóta klasszikussá és az egyik legnagyobb magyar kedvencé vált desszert.
De! Ha igaz a mondás, hogy klasszikusokat csak pontosan szabad idézni, akkor ez erre a sütire is igaz. Variálhatunk az arányokkal, a krém és a csoki sűrűségével vagy épp a tejszínhab mennyiségével, de az alapokat érdemes tiszteletben tartani. Az elrontott piskótatésztát porból készült pudinggal  nyakon öntve ne nevezzük somlóinak, mert vajmi kevés köze van hozzá.

Azt nem mondhatom, hogy nincs vele munka, így nálam sem készül túl gyakran somlói galuska, pedig az egyik nagy kedvencem még gluténmentesen is. Éppen ezért, keveset nem érdemes készíteni. 4-5 napig simán megőrzi a minőségét a hűtőben légmentesen lezárva. Sőt, a napok múlásával az ízek még inkább összeérnek.


 

3 különböző piskótatésztát készítünk: sima, diós és kakaós

kb.  25 adag, a tepsi mérete 25 x 35 cm

A piskóták hozzávalói:
15 db L-es méretű tojás
285 g rizsliszt
300 g kristálycukor
50 g darált dió
20 g kakaó




Sima piskóta:
5 db tojást ketté választunk, a sárgáját habosra kikeverjük 100 g cukorral. Hozzáadunk 125 g rizslisztet és csomómentesre keverjük. A keményre felvert tojáshabot lazán hozzáforgatjuk úgy, hogy a hab ne törjön.
Magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát. 150 fokos sütőben 45 percig sütjük.
A sütőből kivéve a piskótát félretesszük.
A tepsit hagyjuk hűlni, majd újrabéleljük.

Diós piskótalap:
5 db tojást ketté választunk, a sárgáját habosra kikeverjük 100 g cukorral. Hozzáadunk 80 g rizslisztet és 50 g darált diót, majd csomómentesre keverjük. A keményre felvert tojáshabot lazán hozzáforgatjuk úgy, hogy a hab ne törjön.
Magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát. 150 fokos sütőben 45 percig sütjük.
A tepsit hagyjuk hűlni, majd újrabéleljük.

Kakaós piskótalap:
5 db tojást ketté választunk, a sárgáját habosra kikeverjük 100 g cukorral. Hozzáadunk 80 g rizslisztet és 20 g kakaóport, majd csomómentesre keverjük. A keményre felvert tojáshabot lazán hozzáforgatjuk úgy, hogy a hab ne törjön. Magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát. 150 fokos sütőben 45 percig sütjük.
A sütőből kivéve a piskótát félretesszük.


Elkészítjük a vanília krémet.

Vanília krém hozzávalói:
6 db L-es méretű tojás
1 liter tej
200 g cukor
20 g vaníliás cukor
30 g zselatin
50 g rizsliszt
1000 ml habtejszín


A habtejszín kivételével az összes hozzávalót egy nagy, legalább 4 literes lábasban takaréklángon, habverővel, folyamatos keverés mellet besűrítjük ( 85 fokig melegítjük ). 25 fokosra hagyjuk hűlni és hozzá keverjük az 1 liter habbá vert tejszínt.

Szirupot készítünk.

A szirup hozzávalói:
600 ml víz
100 g cukor
10 g vaníliás cukor
30 ml rumaroma
10 g citromhéj
30 g narancshéj
100 g mazsola
Ha rummal készítenénk a szirupot, akkor a víz mennyisége 500 ml, a rum 100 ml + a többi hozzávaló.

A mazsolát kiválogatjuk és megmossuk. A többi hozzávalót egy lábasban 5 perc alatt összefőzzük, majd kihűtjük, leszűrjük és hozzáadjuk a mazsolát.

Elkészítjük a diókrémet.

A diókrém hozzávalói:
125 g dió
50 g cukor
300 ml tej

 Az enyhén megpirított, majd apróra darált diót a cukorral és a tejjel összefőzzük, kb. 2 perc (folyamatosan kevergetve).

Összeállításhoz:

100 g barack lekvár: kikeverjük, hogy kenhető legyen
125 g enyhén megpirított és durvára darált dió
50 g kakaó

A piskótákról a sütőpapírt lehúzzuk. A diós piskótát egy magas falu tepsi aljába fektetjük és meglocsoljuk a mazsolás szirup 1/3 részével. Megkenjük baracklekvárral, és a diós krém felével. A durvára darált dió 1/2 részével megszórjuk, ráöntjük a tejszínhabos vaníliakrém felét.
A kakaós piskótának lekvárral megkenjük az alját és ráhelyezzük a krémre. A maradék szirup felével meglocsoljuk, rákenjük a maradék diókrémet, megszórjuk a maradék durva dióval és az összes vaníliás krémet rásimítjuk. A sima piskóta aljára barack lekvárt kenünk és ráhelyezzük a vaníliás krémre. A tetejét sziruppal megöntözzük és a kakaóporral megszórjuk. Folpack-kal légmentesen lefóliázva hűtőbe tesszük legalább 6 órára.




Csokoládé öntet:

50 g kakaó
50 g csokoládé
300 ml tej
50 g cukor

A csokoládé kivételével a többi hozzávalót egy lábasban takarék láng fölött, habverővel, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ez kb. 3 perc. 10 perc hűlés után a csokoládét apróra tördelve hozzáadjuk és simára keverjük.

Tálalás:

500 ml tejszín habbá verve

Evőkanállal a sütemény teljes keresztmetszetéből csíkokat ( galuskákat ) szaggatunk. Tányérra halmozzuk, megdíszítjük tejszínhabbal, amire vékony sugárban csokiöntetet csurgatunk.