SÁRGABARACK LEKVÁR

SÁRGABARACK LEKVÁR
Tags: , ,

Megosztás

Sárgabarack lekvár

 

 

10 kg sárgabarack
1 kg cukor
2 rúd vanília egy kevés cukorral kávédarálóban megdarálva

10 liter vizet felforraltam, majd az edényben lévő barackokra öntöttem és addig hagytam állni, míg a víz ki nem hűlt.
Így a héját könnyebben tudtam lehúzni, majd a magját is eltávolítottam. A barackokat egy nagy edényben feltettem főni, hozzáadtam a cukrot és a vaníliát.
A hozzáadott cukor mennyisége függ a barack minőségétől is, ezért érdemes megkóstolni főzés közben. Ebben az évben a 10 kg-hoz elég volt 1 kg cukor, de például tavaly ugyan ennyi barackhoz 3 kg cukor kellet, hogy a család ízlésének megfeleljen.

 

Főzés közben, főleg, amikor már sűrűsödött gyakran kevergettem, hogy le ne égjen. Ha a képen is látható hab megjelent, óvatosan leszedtem. Forrástól számított 1-1,5 óra főzés után vagy amikor a kívánt sűrűséget elérte,

 

a kimosott, kiszárított és szakács fáklyával sterilizált üvegekbe töltöttem. A „zsebsárkánnyal” a lekvár tetejét és a csavaros tetők belső felét is sterilizáltam, majd a fedőkkel légmentesen lezártam és hagytam teljesen kihűlni.

 

Ezzel a módszerrel hosszú évek óta teszem el a lekvárt. Még soha nem romlott meg és a minimális cukortartalom mellett semmilyen más segédanyagot, tartósítószert nem kell hozzáadni, sőt még dunsztolni sem kell.

A szakács fáklya vagy „zsebsárkány”:
Nagy teljesítményű karamellizáló, flambírozó „pisztoly”. Közel 1350 Celsius fokot ér el, szabályozható a láng erőssége. Pár ezer forinttól kapható már.