LÁNGOS GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN

LÁNGOS GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Lángos glutén-, tej és tojásmentesen


A család egyik nagy kedvence: A LÁNGOS! Ez az én gluténmentes verzióm, ami még pluszban tej- és tojásmentes is.
Az általam kidolgozott recept eltér a búzalisztesétől, azért, hogy az eredmény legalább olyan jó, ha nem jobb legyen. Így egy nagyon puha, könnyed, levegős tésztát kapunk sütés után.





Hozzávalók:

250 g Nutrifree mix per pane
5 g száraz porélesztő ( Haas vagy Dr. Oetker )
7 g cukor
250 gr langyos víz
8 g olaj
olaj a sütéshez

Tálaláshoz:

só, fokhagyma, tejföl, reszelt sajt



A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy tepsit vagy fém lábast 2-2.5 deci vízzel az aljába teszünk.
A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olajat. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk a tésztát.
A TÉSZTÁT LÁGYNAK ÉREZHETJÜK, DE NE ADJUNK HOZZÁ LISZTET, MERT PONTOSAN ILYENNEK KELL LENNIE!
A KELESZTÉS VÉGÉRE MÁR EGY JOBBAN KEZELHETŐ ÁLLAGOT KAPUNK.

A tésztát olajozott felületre fordítjuk, majd olajos kézzel, mérleg segítségével egyenlő gombócokra osztjuk. Én négyfelé vettem. A kiterített szilikonos, enyhén megolajozott sütőpapíron kézzel ellapítjuk, kb.15 cm átmérőjű köralakra formázzuk. A közepét kicsit vékonyabbra, a széleit picit vastagabbra hagyva.
A sütőpapírt a tészta széle mentén elvágjuk, és tésztástól áttesszük a tepsire.



Így egyesével könnyebben mozgathatók, kivehetők a sütéshez. A többi tésztagombócot is a fent leírt módon lapítjuk, formázzuk. Előmelegített sütőbe tesszük és 45 percet kelesztjük.

SÉF TIPP:
Az általam használt sorrend, hogy a megsütött tészta szerkezete levegős, könnyed legyen: a formázás, kelesztés, sütés.
Azért találtam ki a búzalisztestől eltérő módon ezt a menetrendet egyes kelt tésztákhoz ( lángos, fánk ), mivel ezekben a lisztkeverékekben nincsen glutén, így megkelesztve még egyszer átgyúrni felesleges, illetve a kelesztés utáni formázással a tésztában kialakuló légbuborékokat nyomjuk / lapítjuk ki.

Serpenyőben annyi olajat forrósítsunk ( 180 fok ), hogy sülés közben a lángosok ússzanak. A papír alá nyúlunk és az olajozott tenyerünkbe fordítjuk a tésztát. Ezután már két kézzel fogva az olajba helyezzük óvatosan. Ha kicsit megnyúlik a tészta és lyukak keletkeznek a közepén sem történik semmi.



Pár perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát.



Még melegen tálaljuk.



Sózzuk, ízlés szerint fokhagymával, tejföllel, reszelt sajttal kínálhatjuk.