RÁKÓCZI TÚRÓS GLUTÉNMENTESEN
![RÁKÓCZI TÚRÓS GLUTÉNMENTESEN](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/02/rakoczituros-9-1-e1519849619472.jpg)
Rákóczi túrós gluténmentesen
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/03/rakoczituros-14.jpg)
Tészta:
450 g rizsliszt
300 g vaj
150 g cukor
4 db L- es méretű tojás sárgája
1 g reszelt citromhéj
1 g útifűmaghéj
Túrótöltelék:
900 g félzsíros tehén túró ( NEM rögös! )
250 g cukor
20 g vaníliás cukor
1-1 g citrom és narancs reszelt héja
40 g burgonyapehely
Hab 1:
4 db L-es tojás fehérje
120 g cukor
0.5 dl víz
Sárgabarack lekvár
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/03/rakoczituros-11a-300x153.jpg)
A töltelék elkészítése:
A túrót lecukrozzuk és fél órát állni hagyjuk, ezután áttörjük és hozzákeverjük a többi hozzávalót.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Folpackkal letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük. A sütőforma méretére nyújtjuk és belesimítjuk. Akkora tepsit válasszunk, hogy a tészta kinyújtva kb. 1 cm vastag legyen.
Megszurkáljuk és 180 fokon alsó-felső sütési módozaton 15 percig elősütjük.
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/02/rakoczituros-1-300x225.jpg)
Kihűtjük, majd óvatosan eloszlatjuk rajta a túrótölteléket.
A 120 g cukorból és a 0.5 dl vízből szirupot főzünk. Ez azt jelenti, hogy 118 fokig melegítjük. Folyamatos keverés mellett vékony sugárban csorgatva adjuk hozzá a félig felvert tojásfehérjéhez, amit ezután addig keverünk tovább, amíg sűrű hab lesz belőle. Habzsák és csillagcső segítségével rézsutosan egymástól 5 cm távolságban lévő csíkokat húzunk a túróra, majd keresztirányban is megdíszítjük a habbal.
SÉF TIPP:
Habzsákot rögtönözhetünk úgy is, hogy tiszta nejlonzacskó csücskét levágjuk, a habot beletöltjük és ennek segítségével díszítünk.
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/02/rakoczituros-2-225x300.jpg)
A süteményt 100 fokos sütőbe téve, alsó-felső sütési módozaton kb. 40 percig szárítjuk a tojáshabot, ügyelve, hogy ne barnuljon meg a tetején.
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/03/rakoczituros-8-300x225.jpg)
Ha elkészült és kihűlt a habcsíkok közötti üres kockákat baracklekvárral kitöltjük. Kisebb méretű kockákra vágva tálaljuk.
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/03/rakoczituros-12-1-300x225.jpg)
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/02/rakoczituros-6-300x225.jpg)
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/02/rakoczituros-8-300x225.jpg)